Verkopen is een vak

Zelden kom je een vacature van een bloemist tegen met de tekst: ‘Bloemist zoekt topverkoper’. De focus van bloemisten ligt namelijk bijna altijd op het maken van boeketten en bloemwerken. De verkoop in de winkel is vaak een handeling die tussendoor plaatsvindt. Even snel een klantje wegwerken en hup weer door.

Ik pleit ervoor om altijd een verkoper in de winkel klaar te hebben staan die als een echte gastheer of -vrouw de klanten optimaal kan bedienen. Een goede verkoper beantwoordt niet alleen de vragen van klanten, maar stelt ook de juiste vragen. Hij of zij is altijd bezig om vertrouwen te winnen en op een subtiele wijze zoveel mogelijk omzet te generen – zowel op korte als op lange termijn. Verkopen is echt een vak en dat doe je er niet even bij.

Er zijn zoveel trucjes en vaardigheden die je kunt gebruiken om de omzet te verhogen. Een goede verkoper met een beetje flair weet al snel een voorgenomen aankoopbedrag ietsje op te schroeven door alleen maar aan te geven dat je voor vijf euro meer écht iets bijzonders hebt. Hij of zij zal niet elke klant over de streep kunnen trekken, maar toch elke dag een aantal.

Wie naar een stenen winkel gaat, wil leuk en goed geholpen worden. Je zit niet te wachten op een scholier die zijn best doet, maar geen verstand van zaken heeft. Een goede verkoper met hart voor de zaak maakt echt het verschil.

Bloemisten zijn vaak zo trots op het werk wat ze maken. Ze maken er graag foto’s van en verspreiden die regelmatig op social media. Leuk natuurlijk, al die likes en hartjes en reacties, maar of het ook wat oplevert is moeilijk te meten.

De verkoper heeft een ander wapen dat keihard bewijst of hij zijn werk goed doet: de kassabonnen met daarop de getoonde omzet. Een omzetstijging van bijvoorbeeld 2% lijkt weinig, maar kan oplopen tot aanzienlijk bedrag. Een verkoper die dat voor elkaar krijgt, is goud waard.

Om een bloemenwinkel te laten floreren, heb je dus een goede bloembinder én een goede verkoper op de winkelvloer nodig. De een kan niet zonder de ander.

Jan van der Horst

bloemenenplantenbeurs.nl