Verwacht opmars LNG blijft uit, gasprijs beweegt amper

    De lange termijnprijs op de gasmarkt is van week op week nauwelijks veranderd. De korte termijnprijzen zijn licht gestegen, wellicht onder invloed van de weersverwachting en de extra vraag voor de opwek van elektriciteit. De extra vraag voor de opwek van elektriciteit wordt veroorzaakt door de uitval van in totaal 3,6 GW nucleaire opwek.

    Tot op heden is de verwachte opmars van vloeibaar gas nog niet tot stand gekomen, dit heeft dus geen drukkend effect op de gasprijs in Europa. Dat LNG-gas niet naar Europa komt, wordt veroorzaakt door de grotere vraag in Azië en dan met name vanuit Zuid-Korea. In dit land worden de komende periode testen uitgevoerd aan nucleaire installaties, waardoor gascentrales de elektravoorziening op peil moeten houden.

    Elektriciteit

    De steenkoolprijzen zijn na de koersval van verleden week iets gestegen, waardoor ook de elektraprijzen voor de lange termijn licht zijn gestegen. De korte termijnprijs liet een daling zien aan het begin van de week om vervolgens naar het einde van de week weer te stijgen.

    Het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik in 2016 bedroeg 6,0 procent tegen 5,8% in 2015. In 2020 moet dat 14 procent (Europese doelstelling) zijn en 16% in 2023 (Energieakkoord). In 2016 is ruim 15 mln MWh elektriciteit – 13% van het totaal – geproduceerd uit windenergie, waterkracht, zonne-energie en biomassa (2015: 11 procent). De productie van windmolens nam in 2016 met 21% toe door uitbreiding van de capaciteit. De productie van zonnestroom nam met 39% toe.

    Olie

    Het aantal olie boorplatforms in Amerika is met 6 stuks toegenomen evenals de export door Amerika van ruwe olie, de import was afgelopen week lager dan verwacht. Omdat Amerika meer dan gebruikelijk heeft geëxporteerd, is de voorraad meer afgenomen dan verwacht door analisten. Normaal stijgt de prijs van olie als de voorraad afneemt maar in dit geval niet omdat het als een bewijs wordt gezien van de enorme productie potentie van dit land, immers op het moment dat de koers boven de 50 dollar komt wordt de productie opgeschaald.

    Vanuit Libië kwam het bericht dat het grootste olieveld weer in werking is gesteld. De productie vanuit Libië was de afgelopen dagen een vraagteken nadat gewapende mannen het olieveld in het weekend hadden stilgelegd.

    Uit rapporten is ook gebleken dat er een stijging is van de olieproductie van landen die meedoen aan de productiebeperking onder leiding van het OPEC-kartel. Handelaren vrezen dat landen zich minder gaan aantrekken van de gemaakte afspraken, die het overschot op de markt moeten wegnemen en de olieprijs weer moeten opdrijven.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties