Volop aandacht voor pioenrozen

Dat het pioenenseizoen er weer aankomt, gaat niet ongemerkt voorbij. Verschillende organisaties, waaronder Bloemenbureau Holland en 365 dagen bloemen brengen de populaire bloem onder de aandacht bij bloemisten en consumenten. En ook de pioenenproeftuin opent weer de deuren.

Pioenroos staat in mei op de Bloemenagenda van Bloemenbureau Holland. De keuze in pioenrozen is groot, er zijn honderden cultivars. Naast wit, roze en bordeaux komen ze ook voor in lila, zalm, zachtgeel en rood. De bloemvorm kan variëren van gevuldbloemig, enkelbloemig tot anemoonbloemig. Veel pioenen hebben een zoete geur, die de bloemen nog eens extra aantrekkelijk maakt.

Veredelaars zijn nu op zoek naar aparte kleuren en stoere pioenen met grotere bloemknoppen en bloemen. Ook vroeg- en laatbloeiende soorten zijn welkom, bijvoorbeeld: vroegbloeiend, wit én dubbel.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Waarop letten bij de inkoop

Let op onvertakte  of vertakte (= meer bloemen) en of de takken redelijk recht zijn. De rijpheid van de knop is essentieel om open te kunnen bloeien op de vaas. Het rijpheidstadium is afhankelijk per cultivar. Sommige cultivars worden rauw aangeboden, andere zullen iets op kleur moeten zijn om bloei te kunnen garanderen. Ideaal is als de knop enigszins zacht is en de blaadjes een beetje los van elkaar komen. Te rauwe pioenen (trommelstokken) zullen niet opengaan.

De bloemen moeten vrij zijn van ziekten en plagen. Kwekers behandelen de bloemen voor om de houdbaarheid te verbeteren, het enige waar pioenen last van hebben is botrytis, te zien aan smetten op bloemen of blad.

Wanneer pioenrozen ‘in knop staan’ scheiden ze nectar af, vermoedelijk om de schut- en bloemblaadjes in het laatste krachtige groeistadium een beetje aan elkaar te plakken en zo gesloten te houden. Zo beschermen ze in de natuur hun voortplantingsorganen tot ze toe zijn aan de romantiek van bloemetjes en bijtjes.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Verzorgingstips voor bloemisten

Gebruik brandschone vazen of emmers, bewaar de pioenen koel en op een laagje water met bolbloemenvoeding. Let op dat de bloemen niet vochtig worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie door temperatuurwisselingen. Dit zal botrytis in de hand werken, te herkennen aan kleine bruine plekjes op de bloemen of het blad.

Pioenenproeftuin open

De pioenenproeftuin van Green Works groeit ontzettend hard. Per week is er weer meer te zien. Met ruim driehonderd verschillende soorten is deze proeftuin in Schagen een lust voor het oog. In week 20 tot en met 22 is de tuin geopend op vrijdagmiddag en zaterdagochtend, in week 23 en 24 de hele week.

Bron: Mooiwatbloemendoen.nl, 365 dagen bloemen en Green Works | Foto’s: Mooiwatbloemendoen.nl

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eric van der Berg
Eric van der Berg
2 jaren geleden