Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Vrouwenrapgroep strijdt voor leefbaar loon Afrikaanse bloemenpluksters

  Vrouwenrapgroep strijdt voor leefbaar loon Afrikaanse bloemenpluksters

  0

  Power Flower Girls is een stoere Afrikaanse vrouwenrapgroep die door muziek strijdt voor een leefbaar loon voor de Afrikaanse bloemenpluksters. In het kader van de campagne ‘Small Change Big Deal’ brengen zij rondom Valentijnsdag hun videoclip ‘Small Change Big Deal’ uit, waarin ze verhaal halen bij de rozenteler, de veiling, de supermarkt en de consument.

  Met de videoclip, ludieke acties en live-optredens op 13 februari in Amsterdam en Aalsmeer vragen de Power Flower Girls aandacht voor de lage lonen van de bloemenpluksters.

  13 cent extra voor eerlijke prijs

  Het merendeel van de rozen dat in Nederland verkocht wordt, komt uit Kenia en Ethiopië. Tienduizenden vrouwen die werken in de Oost-Afrikaanse bloemenindustrie krijgen geen leefbaar loon, waardoor ze niet kunnen voorzien in hun primaire levensbehoeften. Dat maakt dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald. Hivos liet berekenen welk bedrag  gemiddeld nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen: 13 cent.

  „Als we die 13 cent verdelen over alle betrokken schakels in de keten van kwekers, handelaren, supermarkten en consumenten is dat maar een paar cent per schakel. Zo kan een kleine verandering een groot verschil maken”, aldus Caroline Wildeman van Hivos. De meeste mensen weten nog altijd niet dat het bosje rozen dat ze in de supermarkt kopen meestal geen eerlijke prijs heeft.

  Reageer op dit artikel

  avatar