Waar is de focus gebleven?

Ik zit op een bankje voor mijn huis met een heerlijk bakkie koffie te genieten van de opkomende zon. Terwijl ik een slok naar binnen slurp, vraag ik mijzelf af: ‘Ben ik nu zo’n zeikerd geworden of is de wereld om mij heen zo veranderd?’ In de meeste landen van de wereld zijn de meeste mensen blij dat ze een baan hebben en blij met elk uurtje dat gewerkt kan worden. Voor hen komt vrije tijd en leuke dingen doen echt op de tweede of misschien wel op een derde of vierde plaats.

In Nederland lijkt het wel of de mensen alleen maar bezig zijn met vrije tijd en amper nog tijd en zin hebben om te werken. Probeer nog maar eens capabel personeel te vinden dat op gepaste tijden wil werken. Ook lijkt de focus steeds minder op het werk te liggen. Tegenwoordig gaan de meeste gesprekken tussen het personeel niet meer over het werk maar over de thuissituatie, hobby’s, vakanties et cetera. Het lijkt wel of iedereen steeds meer met zichzelf bezig is; de zaak is slechts bijzaak geworden.

Wanneer ik terug van de veiling de winkel binnenkom, valt mijn mond regelmatig vol verbazing open. Waarom zie ik lege emmers, blaadjes op de grond en bloemen en planten die niet zijn geprijsd? Waarom zijn de oudere bloemen nog niet verwerkt, waarom staan er bloemen in de zon, waarom hebben sommige planten nog geen water gehad? Waarom staat een klant te wachten? Kom op mensen, waar is de focus gebleven?

En na deze bevindingen probeer ik de juiste en vriendelijkste woorden te vinden om mijn personeel hierop te wijzen. Als werkgever moet je heel vriendelijk en aardig blijven, want het moet vooral gezellig zijn op het werk. Het wordt er allemaal niet makkelijker op om een winkeltje te runnen. De kosten rijzen de pan uit, personeel is haast niet te vinden en de focus moet echt weer terug op de winkel om de veeleisende klanten te behouden.

En bij thuiskomst na zo’n vermoeiende dag sla ik de deur open en kan ik eerst de jassen, tassen, schoenen, glazen, papiertjes en kruimels van mijn kinderen opruimen. Mijn kinderen hebben blijkbaar ook niet echt de focus op het opruimen. Wanneer ik dan eindelijk op de bank plof, focus ik mij maar op andere leuke dingen in het leven.

Jan van der Horst, bloemenenplantenbeurs.nl

guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
blijdatikerwegben
blijdatikerwegben
1 jaar geleden

idd jan je moet nu personeel aan nemen die je 15 jaar geleden nog niet als klant wou hebben , tja een en al ellende met die mensen

was het maar 2023
was het maar 2023
1 jaar geleden

eind dit jaar ga ik stoppen met de zaak na bijna 40 jaar , kan niet wachten om van dat zeik personeel af te zijn , vrouwen cq meiden zijn de ergste vijanden van het ondernemen geworden , wat een gezeik en onzin hebben die steeds en liefst zo stiekum mogelijk elkaar zwart maken , blij als ik er mee gestopt ben

plezier is belangrijk
plezier is belangrijk
1 jaar geleden

het lijkt wel of de mensen door de pillen etc steeds meer in een waanwereld leven en dat het geld binnenkomt zonder te werken , ook dat verandert weer maar nu denkt het personeel dat ze de dienst uit maken eruit en ff cool down das het beste , niks is erger dan gefrustreerd zijn door je personeel die je iedere maand mag betalen voor ?????? 2 eruit gegooid schilt 50000.= per jaar en 2 dagen dicht schilt 100000,= omzet per saldo gaan we er niet in geld achteruit maar 200% op plezier op vooruit !!!!!!

gate io
5 maanden geleden

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/vi/signup/XwNAU

gate io startup nedir
5 maanden geleden

This article opened my eyes, I can feel your mood, your thoughts, it seems very wonderful. I hope to see more articles like this. thanks for sharing.