Weerman bespreekt klimaat bij Tuinbouw Ondernemersprijs

Het is niet zozeer een feit of het klimaat verandert, maar wel hoe snel dat gebeurt. Dit onderwerp is Peter Kuipers Munneke op het lijf geschreven als klimaatonderzoeker, meteoroloog en weerman. Hij gaat in op de oorzaken van klimaatsveranderingen tijden de bijeenkomst van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 op woensdag 9 januari in Keukenhof.

Peter Kuipers Munneke doet sinds 2005 onderzoek als polair meteoroloog en is verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Bij het grote publiek is hij bekend als presentator van het weerbericht van de NOS. Hij probeert te doorgronden hoe de grote ijskappen van Groenland en Antarctica afsmelten onder invloed van de huidige opwarming van de aarde. De tuinbouw moet al rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering, die al merkbaar is door extreme weerssituaties, zoals droogte en hevige regenval. Hij geeft een voorzet hoe de tuinbouwsector zich kan aanpassen.

Vier genomineerden maken kans op de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019: Anthura uit Bleiswijk, Dekker Chrysanten uit Hensbroek, Opti-flor uit Monster en Wim Peters Kwekerijen uit Someren. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Keukenhof wordt de winnaar bekendgemaakt.

Dit jaar staat de 33e uitreiking van de in het teken van ‘Tuinbouwtransitie: aanpakken geeft energie’. De organisatie koos voor dit thema als antwoord op de visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’, die Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in september presenteerde.

De minister vindt dat de tuinbouw meerdere uitdagingen heeft, zoals verminderen van de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen en komen tot klimaatneutrale tuinbouw. Dit vertelt ze in TOP Magazine, dat in de derde week van december uitkomt. TOP Magazine verschijnt in een oplage van 17.500 exemplaren en wordt meegezonden bij de vakbladen Groenten & Fruit, Greenity, De Boomkwekerij, Vakblad voor de Bloemisterij en Primeur.

Bron en foto’s: Tuinbouw Ondernemersprijs

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties