Windenergie heeft de wind mee

    Het aandeel windenergie stijgt de komende jaren naar grote hoogte. In het windenergiegebied Hollandse Kust (noord) wordt een derde subsidieloze windpark gebouwd. De planning is om in 2023 in bedrijf te gaan. Met de komst van dit windpark en het afronden de komende jaren van nog meer windparken op zee, kan het vermogen in 2030 oplopen tot zo’n 11 gigawatt. Dit zal over tien jaar ongeveer 40% van de totale Nederlandse elektriciteitsbehoefte zijn. Hiermee zal het doel uit het Energieakkoord voor windenergie op zee behaald worden.

    De markt voor CO₂-emissierechten is momenteel tot rust gekomen; vakantie in heel Europa kan hier de oorzaak van zijn. Ook de oplaaiende COVID-19 besmettingen in Europa en verontrustende cijfers over de gekrompen economie leiden ertoe dat de vraag naar energie afneemt.

    Weinig LNG uit de VS
    De Europese gasvoorraden zijn hoger dan gemiddeld en in combinatie met de lage gasprijs hoeft er geen LNG gas uit de VS worden ingekocht. De prijs voor daggas is vandaag voor het eerst sinds drie weken weer eens boven de 5 €ct/m3 gekomen. Een opmerkelijk feit in een voor daggas stabiele periode.

    Een periode waar Amerika nog steeds verwoede pogingen doet om de al veel besproken gaspijpleidingen tussen Rusland en Europa met dreigingen aan het bedrijfsleven te boycotten. De Amerikanen zijn nog steeds bang dat Europa te afhankelijk wordt van gasimporten uit Rusland. Gas is van een regionale markt naar een mondiale markt gegroeid en daarmee zijn ook de prijsverschillen gegroeid. In Europa moet LNG concurreren met het nog altijd goedkoper te produceren en transporteren gas uit Rusland.

    Rem op vraag naar olie
    De Energy Information Administration verwacht dat in het derde kwartaal een begin wordt gemaakt met aanspreken van de voorraden die zijn opgebouwd tijdens de Corona crisis. De vraag naar olie wordt afgeremd door het toenemende aantal coronagevallen en het sluiten van gebieden en landen. Ook het herstel van commerciële vluchten stagneert. Vorige week maakte Amerika het nieuws bekend van de grootste daling van de olievoorraad in 2020. Dit wordt vaak gevolgd door een prijsstijging, maar marktkenners plaatsten vraagtekens bij de waarde van deze voorraaddaling.

    De Saudi’s hebben een geheel andere manier gevonden om hun olievoorraden te verminderen. Het overstappen naar gas en zonne-energie om zo in de enorme stroomvoorziening te voorzien is weer, zoals ze dat al decennia lang doen, ingeruild voor het verbranden van olie.

    Deze energie-analyse wordt verzorgd door Nife Energieadvies.

    Foto: Shutterstock
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    henk
    henk
    2 maanden geleden

    ik ben gay