Bloem en Blad ‘Winkelen op zondag wordt heel normaal’

  ‘Winkelen op zondag wordt heel normaal’

  0

  Nederland telt nog 53 gemeenten waar alle winkels iedere zondag gesloten zijn. Buiten de Biblebelt is een wekelijkse zondagsopenstelling steeds meer de standaard, meldt Retailnews op basis van onderzoek van het Reformatorisch Dagblad.

  Vijf jaar geleden was in een meerderheid van de gemeenten nog geen of een beperkt aantal koopzondagen toegestaan. Sinds de invoering van de Winkeltijdenwet in 2013, waardoor de verantwoordelijkheid volledig bij gemeenten kwam te liggen, is dat snel omgeslagen. In 2016 waren de winkels nog maar in 20% van de gemeenten elke zondag dicht, nu is dat nog maar 14%. Na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand kan dat aantal nog verder afnemen.

  Onvoldoende animo

  Vooral in de Biblebelt die grofweg van Zeeland tot Staphorst loopt, zijn nog veel gemeenten die geen zondagopenstelling kennen. Ook in de noordelijke provincies hebben sommige plaatsen geen koopzondag, omdat er onvoldoende animo voor is. D66-Kamerlid Jan Paternotte verwacht dat veel gemeenten de komende jaren overstag gaan. ‘Als ik realistisch vooruit kijk, denk ik dat over een aantal jaar alle grote gemeenten een vrijstelling voor winkelopening op zondag kennen.’

  Na een evaluatie van de Winkeltijdenwet in 2016 werden de uitkomsten hiervan begin deze maand in de Tweede Kamer besproken. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken spreekt van ‘een goede wet die werkt’.

  Bron: Retailnews | Foto: Shutterstock

   

  Reageer op dit artikel

  avatar