Winkelleegstand daalt; binnensteden in zwaar weer

Ondanks corona is de winkelleegstand het afgelopen jaar gedaald. Begin dit jaar stond nog 7,5%van de winkelpanden leeg, dat is deze maand 7,2%. In winkelgebieden die met vooral richten op de dagelijkse boodschappen daalde de leegstand het hardst, in grote binnensteden nam de leegstand juist hard toe, meldt retailonderzoeksbureau Locatus.

In de corona-impactanalyse van september 2020 was Locatus nog een stuk somberder. Het onderzoeksbureau voorspelde toen dat de leegstand zou stijgen naar 10% begin 2022. Dat lijkt voorlopig nog niet te gebeuren om twee redenen: het uitblijven van een economische recessie en het voortduren van de overheidssteun voor ondernemers.

De ‘dagelijkse winkels’ zijn redelijk buiten schot gebleven in alle coronabeperkingen. Door de langdurige sluiting van de horeca hebben veel dagelijkse branches zelfs een aanzienlijke omzetgroei gekend. Niet alleen supermarkten, maar ook de speciaalzaken zoals slagers, kaaswinkels, traiteurs etcetera. Het gevolg is dat in winkelgebieden die zich vooral op de dagelijks boodschappen richten, de leegstand daalde van 9,1% begin dit jaar tot 8,4% nu.

Een andere sector die het goed heeft gedaan tijdens corona is de meubel- en doe-het-zelf branche. Het vele thuiswerken, de op volle toeren draaiende huizenmarkt en het geld dat huishoudens over hebben door niet of goedkoper op vakantie te gaan zorgt dat ook deze sectoren toptijden beleven. Op de meubelboulevards daalt de leegstand dan ook snel, van 6,7% begin dit jaar tot minder dan 6,3% nu, meldt Locatus.

Binnensteden in zwaar weer

Aan de andere kant is in de 17 grootste centra van Nederland een veel minder rooskleurig beeld te zien. In deze centra steeg de leegstand juist van 7,9% begin dit jaar naar 8,3% nu. Voor corona waren dit centra die het relatief goed deden, maar de toename van online aankopen, het mijden van drukke plekken en het wegblijven van internationale toeristen worden nu hier het hardst gevoeld.

Juist de centra van middelgrote steden, die het voor corona het moeilijkst hadden, laten nu een licht dalende leegstand zien. Als mensen nu gaan winkelen blijven ze liever dicht bij huis, gaan naar een plek waar het niet te druk is en waar ze met eigen vervoer kunnen komen.

Een minstens zo belangrijke reden voor de teruglopende leegstand noemt Locatus de ombouw van winkelpanden naar andere functies, vaak een woning of kantoor. In de eerste maanden van dit jaar heeft een ongekend hoog percentage van de leegstaande winkels (bijna 5%) een andere functie gekregen. Ook hier is een verschil te zien tussen de grote binnensteden waar dit met 4% van de panden gebeurde en de centra van de iets kleinere steden waar dit percentage 6% was.

Bron: Locatus | Foto: Shutterstock

Meer weten over dit thema? Op 3 september verschijnt de Bloem&Blad Trendspecial met als thema Lokaal winkelen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties