Winkelleegstand in 2020 nauwelijks toegenomen

Het aantal winkelpanden dat leegstaat is het afgelopen jaar nauwelijks toegenomen. Op 1 januari stonden er 254 meer panden leeg dan op 1 januari 2020. Voor zo’n 4.000 ongebruikte panden werd in de laatste twaalf maanden een nieuwe eigenaar gevonden.

Dit meldt de de NOS op basis van een onderzoek van marktonderzoekbureau Locatus. Het bureau noemt de geringe toename van de leegstand in 2020 ‘opmerkelijk’, omdat verwacht werd dat de leegstand flink zou doorstijgen. In winkeloppervlakte is de leegstand zelfs gedaald, van 8,1% van de oppervlakte begin vorig jaar naar 7,6% nu.

Volgens Locatus is de verklaring te zoeken in de steunmaatregelen van de overheid en een sterk derde kwartaal. In de zomer was het aantal coronabesmettingen relatief laag en vierden veel Nederlanders vakantie in eigen land. De detailhandel draaide daarom een relatief goede zomermaanden.

Winkels omgebouwd

Het totale aantal winkelpanden nam in 2020 iets af. Er werden 7500 winkels omgebouwd om een andere functie te vervullen, zoals woningen of kantoren. Maar er kwamen ook 6100 winkelpanden bij. Per saldo verloren dus ‘slechts’ 1400 panden hun winkelfunctie.

Locatus voorspelde eerder dat 10% van het totale aantal winkels in 2022 leeg zal staan als gevolg van de coronacrisis. ‘Die voorspellingen zijn echter gemaakt in de veronderstelling dat de tweede coronagolf zou eindigen en niet direct zou overgaan in de derde golf. Een sluiting van niet-essentiële winkels was in die voorspelling ook niet voorzien’ , aldus het bureau. ‘Hoe de leegstand zich in 2021 zal ontwikkelen, is volledig afhankelijk van de generositeit van de Nederlandse overheid.’

Bron: NOS | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties