Witte ster

Gil Frank uit Israël legt zich toe op de veredeling van Ornithogalum. Naast de bekende Ornithogalum thyrsoides kwam zijn vader Micha Frank als eerste twintig jaar geleden met de geeloranje Ornithogalum dubium en komende zomer ook met Ornithogalum pulchrum.

Ornithogalum maakt deel uit van de Asperagaceae-familie. Linnaeus beschreef dit geslacht in 1753 en hij deelde de 12 soorten die hij onderscheidde in bij de uien op grond van de bloemopbouw. De zienswijze van Linnaeus werkte op een gegeven moment niet meer en John G. Baker plaatste na een nieuwe beoordeling in 1820 het geslacht in de Liliaceae.

Vele botanici hebben zich sinds Linnaeus gebogen over de complexe indeling waarbij het geslacht heen en weer werd geslingerd tussen families en subfamilies. Tegenwoordig telt het geslacht circa driehonderd soorten waarbij opgemerkt dat dit de mening is van wat in de taxonomie ‘lumpers’ worden genoemd: zij die grofweg samenvoegen. De ‘splitters’ – zij die op grond van kleine verschillen overgaan tot nieuwe soorten en geslachten – spreken van vijftig soorten Ornithogalum.

Zuidelijk Afrika
De meeste soorten worden gevonden in zuidelijk Afrika. Verder komen van nature ook soorten voor in West-Azië en Zuid- Europa. Vogelmelk is letterlijk de vertaling van Ornithogalum volgens de Griekse woorden ornithos (vogel) en gala (melk).
Ornithogalum dubium komt van oorsprong uit de Kaapprovincie. Waar wit de boventoon voert bij Ornithogalum is in dit soort wit bijzonder. De kleuren zijn geel, oranjerood met groen en bruine accenten. Daarom waarschijnlijk de soortnaam dubium (= twijfelachtig). Hoort dit soort namelijk wel bij Ornithogalum?
De symbolische betekenis van Ornithogalum is zuiverheid vanwege de maagdelijk witte kleur. De bloemen kennen ook een verbazingwekkende houdbaarheid.

Naam: Ornithogalum dubium ‘Bright Star’
Kenmerken: snijtak; bladloos met eindstandige tros; bloeiwijze lengte tot 15 cm; bloem enkel, stervormig; bloemdoorsnede 5 – 5,5 cm; bloemkleur oranjegeel met lichtbruin vruchtbeginsel
Herkomst: Kaapprovincie
Houdbaarheid: veertien dagen tot drie weken
Verkrijgbaarheid: januari tot april
VBN-nummer: 118342
Veiling: vestigingen Royal FloraHolland
Verzorging: sterke snijbloem die niet veel meer vraagt dan schoon water en vers aangesneden bloeisteel. Dan kunnen alle bloemknoppen tot bloei komen

Bron: Floricode / Leo Miedema Foto: Gerdien de Nooy, Bloem&Blad

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database