Luchtzuiverende ’Plant bag’ wint ontwerpuitdaging

De ’Plant bag’, een ontwerp van Delftse TU-studenten, heeft de ontwerpuitdaging voor een persoonlijk draagbaar luchtzuiveringssysteem gewonnen. De Stichting Innovatie Glastuinbouw had de wedstrijd uitgezet.

De Plant bag is een rugtas met planten waarbij een ventilatorsysteem de lucht zowel door een ruim plantenwortelsubstraat als door een hepafilter trekt. Schone lucht komt door een buissysteem via kraag of sjaal uit bij neus en mond van de drager. Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) gaat het winnende concept verder ontwikkelen. De komende maand wordt een prototype gemaakt en wordt de werking van de Plant bag in de praktijk getest.

Praktisch en makkelijk
De ontwerpopdracht luidde: bedenk een praktische en makkelijk te gebruiken oplossing voor de toenemende luchtverontreiniging op basis van het concept iGreen, een luchtzuiverend plantenwortelsubstraat. Via een grootschalige ontwerpwedstrijd van de organisatie Battle of Concepts zette SIGN de ontwerpuitdaging uit. Op de tweede plaats eindigde het concept Clean Air, een personaliseerbare scooterhelm met planten. AtMOSSphere, een headset met de zuiverende werking van mos, werd derde.

Bron en tekening: SIGN