Bloem en Blad Zembla besteedt aandacht aan Fairtrade rozen uit Ethopië

Zembla besteedt aandacht aan Fairtrade rozen uit Ethopië

0

Tv-programma Zembla besteedt woensdagavond 18 mei aandacht aan het Nederlandse Fairtrade gecertificeerde rozenbedrijf Sher in Ethiopië. Volgens de makers van de reportage leven de rozenarbeiders in het Afrikaanse land in armoede.

Zembla sprak in Ethiopië met werknemers die gemiddeld €1 per dag verdienen. Volgens Caroline Wildeman van ontwikkelingsorganisatie Hivos is dat geen leefbaar loon. ,,Dit is vier keer te weinig om van rond te komen.’’

De reporters reisden naar Ethiopië dat op dit moment door droogte en honger wordt getroffen. ,,Terwijl in het droge noorden van Ethiopië de mensen met vijf liter water per persoon per week moeten zien te overleven en het vee er massaal sterft, verbruiken de rozen gemiddeld zeven liter water per steel’’, aldus Zembla.

Vraagtekens
Bij de duurzame productie van het bedrijf Sher worden in het tv-programma door deskundigen grote vraagtekens gezet. Uit diverse rapporten die Zembla heeft ingezien, blijkt dat in het afvalwater van Sher schadelijke stoffen voor het milieu zitten. Het laboratorium dat in opdracht van Zembla een bos Sherrozen analyseert, treft daarin dezelfde pesticiden.
Eigenaar Peter Barnhoorn van Sher wil niet voor de camera reageren. Schriftelijk laat hij het tv-programma weten: ,,Het pesticidengebruik is gelijk aan wat er in Europa is toegestaan. Bovendien hebben we Fairtrade- en andere certificaten. Dus is alles conform de eisen.’’
De aflevering Hollandse handel, de rozen is woensdag 18 mei om 21.15 uur op NPO 2 te zien.

Bron: Zembla | Foto: INGImage