Zonder Ocap: drie tips voor het managen van CO2 in de kas

    Ocap heeft de levering van CO2 aan de glastuinbouw moeten beperken als gevolg van het stopzetten van de raffinaderij van Shell in Pernis. Sommige bedrijven krijgen nog maar 35% van de CO2 geleverd, andere moeten het zonder stellen. Wij zetten even drie tips voor CO2-management van onderzoekers en adviseurs op een rij.

    1. Normaal gesproken is het advies om – als het kan – de ramen dicht te houden om CO2 binnen te houden. „Echter, als de CO2-concentratie binnen onder 400 ppm daalt, moet je de kas juist niet dicht houden”, adviseert Arie de Gelder, onderzoeker bij Wageningen UR Glastuinbouw. „Er is altijd luchtbeweging in de kas en door de open ramen komt snel CO2 binnen. In de kas is de verdeling van CO2 vrij homogeen.”

    2. Onderzoeker Sander Pot (Plant Dynamics) adviseert om de combinatie van weinig CO2 en hoge instraling te vermijden. „Dat geldt vooral voor scherpe zon op lichtgevoelige planten. CO2 heeft een beschermende werking op lichtschade. Onder 300 tot 350 ppm is de hoeveelheid licht snel te veel.”

    3. „Het is gelukkig rustig zomerweer”, zegt Marco de Groot, adviseur van Flori Consult Group. „Het licht neemt al af, dus diverse bedrijven zijn in de ochtend al aan het belichten. Daarbij kunnen ze de CO2 van de wkk benutten. Dat kunnen ze eventueel verlengen door de wkk tussen 10.00 en 13.00 uur voor de onbalansmarkt te draaien. De laatste tijd waren de stroomprijzen redelijk goed. In de buitenlucht is de CO2-concentratie al heel snel 420 tot 430 ppm. Dan is licht al snel de beperkende factor. De gewasontwikkeling is fors en de planten hebben veel licht nodig. Dus ik zou niet te snel schermen.”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties