Bloem en Blad Bloemen en planten Zuiver groen: woonplanten van oktober

Zuiver groen: woonplanten van oktober

0

Met het najaar voor de deur wil je misschien extra energie in huis om de donkere maanden door te komen. ‘Het team Zuiver Groen’ bevat allemaal planten die de lucht zuiveren, zoals Hedera, Nephrolepis, potgerbera en Spathiphyllum. Het zijn de woonplanten van de maand oktober.

Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen en omzetten in andere stoffen. Bekende ongezonde vluchtige stoffen in huis zijn formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. Daarnaast zetten planten koolstofdioxide om in zuurstof en suikers en kunnen ze microscopisch kleine deeltjes fijnstof binden op hun bladeren. Zo reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht.

Mini-kringloop

Wil je een stapje verder gaan in het creëren van je eigen wellness-woning, dan zet je de bloempotten van je ‘zuiver groen planten’ in decoratieve schalen met water, zodat het om hen heen kan verdampen. Het verhelpt meteen het droge binnenklimaat dat de centrale verwarming in deze tijd weer oplevert.

Allround groenmakers

Krulvaren en Spathiphyllum komen voor in tropische regenwouden en ook Gerbera is van oorsprong een tropische schone. Klimop groeit zo’n beetje overal behalve in de woestijn. Voor allemaal geldt dat het vrij makkelijke planten zijn die bovendien over de nodige veerkracht beschikken. Gaan ze hangen en ben je er op tijd bij met de gieter, dan veren ze vanzelf weer op.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Reageer op dit artikel

avatar