39,2 graden vlakbij Molenschot: ’Het is hier wel warm’

Vanmiddag werd in Gilze-Rijen met 39,2 graden de (voorlopig) hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland. Op een steenworp afstand van het meetpunt zegt boomkweker Stephan Snepvangers: ’Het is hier inderdaad wel warm. Niemand is meer aan het werk’.

Snepvangers Tuinplanten is – op zo’n drie kilometer afstand – waarschijnlijk de boomkwekerij die het dichtst bij KNMI-meetpunt Gilze-Rijen ligt. Hij zegt dat zijn werknemers vanmorgen om 6 uur zijn begonnen, en vanmiddag om 12 uur met werken zijn gestopt. „Het was met zo’n 35 graden inmiddels warm zat”, aldus de kweker.

De ochtend bestond uit bestellingen rapen en stek steken van Skimmia. Dat laatste gebeurde in de kas en was volgens de kweker tot 11 uur nog wel te doen. Om 11 uur was het buiten zo’n 32 graden, maar in de kas 30 graden. „Door schermdoek en verneveling blijft het in de kas een paar grader minder warm”.

’Producten kunnen warmte wel hebben’

Het containerveld bij Snepvangers staat zo’n beetje vol. De kweker zegt dat de meeste producten deze warmte wel kunnen hebben. „Door de planten voldoende vochtig te houden gaat het wel goed. De meeste zorgen heb ik over Skimmia. Die zijn gevoelig op hun wortels en daarvoor is dit warme weer niet zo goed.”

Ook de komende dagen wordt bij Snepvangers nog een tropenrooster gedraaid. „Volgende week moeten we wel wat inhalen. De koelcel zit vol met Skimmia-stek, die moet nog de grond in.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties