‘Siertelers EU lijden 4,12 miljard euro corona-schade’

De schade die siertelers, bollenkwekers en boomkwekers in de Europese Unie door de coronacrisis hebben opgelopen is 4,12 miljard euro. Dit blijkt uit onderzoek van branchorganisaties Union Fleurs, ENA, AREFLH en COPA COGECA onder hun leden.

Volgens de vier Europese organisaties is de sierteeltsector en de markt zwaar getroffen en verstoord. Het verlies dat de deelsectoren snijbloemen, potplanten, bollen en bomen in maart en april in 17 EU landen leden, is 4,12 miljard euro. Dat is 10% van de totale marktwaarde van deze deelsectoren in de EU.

De vertegenwoordigers van de Europese sierteeltsector verwachten dat de duizenden bedrijven die getroffen zijn dit verlies niet meer goed maken. Omdat veel nationale overheden de sierteeltsector in hun land niet steunen, is er financiële steun van de EU nodig. Deze boodschap hebben de vier organisaties afgelopen week aan de directeur generaal landbouw van de EU overgebracht.

Volgens de Europese Commissie kan het landbouwbudget van de EU niet aangewend worden voor directe steun aan de sierteeltsector. Ze moedigt de agrarische sector aan om via de individuele landen een beroep te doen op het EU-Herstelfonds van 750 miljard euro. Het is niet zeker of dit fonds er komt.

De vertegenwoordigers van de sector benadrukken ook dat er EU-geld nodig is voor de promotie van bloemen en planten. Ze pleiten er bovendien voor dat de EU moet investeren in statistische gegevens over productie, handel en consumptie. Voor het eind van dit jaar vindt er een vergadering plaats tussen Union Fleurs, ENA, AREFLH, COPA COGECA en de Europese Commissie. Dan wordt er terug gekeken op de situatie van de sierteeltsector in 2020.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties