Aangekondigde strenge vorst zorgt meteen voor extra werk en kosten

De weerkaarten voorspellen strenge vorst en dit zorgt er direct voor dat de verkoop van planten stagneert. Daarnaast zijn kwekers extra tijd en geld kwijt aan het afdekken van planten.

„We hebben met acht man zo’n drie dagen werk om onze bomen tegen vorst te beschermen, zegt Gijs van Meerten van Kwekerij ’t Kempke in Opheusden. „Daarmee zorgt de aanstaande vorstperiode voor ons voor een serieuze kostenpost. ”
Van Meerten zegt dat een groot deel van de velden leeg zijn en dat de potten met laan- en sierbomen, al voor dat er vorst werd doorgegeven, allemaal drie, vier hoog staan opgestapeld op het orderpick-terrein. „Dat doen we om snel te kunnen uitleveren. Deze bomen staan buiten, en niet alleen opgestapeld, maar ook uit de wind, dus daar maak ik me niet zo’n zorgen over. Maar ik heb ze nog wel afgedekt met vliesdoek. Meer zorgen maak ik me over de versgepotte bomen die sinds kort op het veld staan. Daarvan ben ik de potten aan het afdekken met vochtige jute. Bij voorspelde temperaturen tot -12 is dat wel nodig.”
Naast de extra kosten voor het afdekken ziet Van Meerten ook direct dat de verkoop stagneert. „Alle animo is weg. Mijn klanten vragen nu of ze hun bestelde handel over twee weken kunnen krijgen. Dat kan natuurlijk, ik wil ook niet op iedere slak zout leggen, maar ik heb het normaal gesproken over twee weken al zo druk met uitleveren. Dat wordt op deze manier alleen maar nog drukker.”

In Engeland minder koud
Ook kweker Jean-Pierre van der Peijl in Zundert merkt dat er vorst op komst is. „Ik had deze week een grote order voor een Duitse klant op staan, maar die is uitgesteld. Een order voor een Engelse klant voor volgende week gaat wel door, het is daar immers minder koud. Verder heb ik ook veel vaste klanten die bestellen als het weer het toelaat. Die nemen nu niets af en laten de handel liever bij mij staan.”

’Retailklanten draaien sowieso’
Bij Dutch Garden Plants in Deurne wordt sinds maandag hard gewerkt om zo veel mogelijk haagconiferen op voorraad te zetten. Frank Deriet legt uit: „Planten uit de vollegrond drukken we in pot en zetten we in de loods. Zo bouwen we een buffer op om te kunnen leveren. Ook orders die klaar staan dekken we af met folie. We hebben al een flinke levering gehad, maar voor week 10 staat er weer een gepland. Om zo lang mogelijk te kunnen rooien hebben we de coniferen recent alsnog afgedekt met vliesdoek. Onze retailklanten draaien – weer of geen weer – de actie sowieso. We hebben daarop ook onze arbeidskrachten ingepland. Een weekje vorst kunnen we wel hebben, maar als het langer duurt dan hebben we tijdelijk geen werk voor zo’n 50 medewerkers. En dat betekent een serieuze kostenpost.”

Een klaarstaande order coniferen wordt bij Dutch Garden Plants – als bescherming tegen vorst – afgedekt met folie.

Italiaanse handel naar binnen
Bij cash & carry Garden Plant in Venlo zegt Richard Jeucken dat klanten vanaf maandag belden of ze handel later konden krijgen. „We hebben een goede voorjaarsbeurs gehad en week 8, deze week dus, staat gepland als belangrijkste leverweek richting onze klanten. Daar kunnen we nu niet veel meer in sturen. Kwekers hebben hun bestellingen veelal al klaargemaakt en zeker bladhoudende producten die strak op elkaar op volle karren staan, wil ik in de loods niet lang overhouden.”
Het cash & carry-terrein van Garden Plant gaat voor de kerst altijd helemaal leeg en wordt normaal gesproken in deze weken volgereden. „Op 1 maart staat ons terrein meestal helemaal vol. Nu is het pas voor zo’n 20% gevuld en daar blijft het voorlopig bij. Bovendien gaan we zelfs een aantal producten weer naar binnen rijden zoals olijfbomen en Photinia uit Italië. Al met al zitten we niet op een vorstperiode te wachten, maar als het bij een week blijft – zoals ze nu voorspellen – dan vallen de gevolgen wel mee”, aldus Jeucken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties