Tuin en Landschap nieuws Aanleg Corendon-tuin in volle gang

  Aanleg Corendon-tuin in volle gang

  0

  Een tuin maken waarin een Boeing 747 staat, het is zeker geen alledaagse klus voor Jos Vriend Tuinen uit Hoogkarpsel. Half februari is het hoveniersbedrijf gestart met de aanleg van de vliegtuigtuin, vorige week gingen de honderd bomen de grond in.

  „Het is een accentje in de tuin’’, beaamt Jos Vriend met een knipoog. In 2017 heeft de Noord-Hollandse hovenier het ontwerp gemaakt voor de buitenruimte rondom de hotels van reisorganisatie Corendon in Badhoevedorp pal naast de A9. Het eerste deel is vorig jaar al aangelegd. Het vliegtuig staat centraal in de 8.000 m2 grote tuin bij het luxere short-stay hotel. Daar zijn de hoveniers nu mee bezig.

  Enorme logistieke operatie
  Begin februari is de Boeing ‘s nachts van Schiphol naar Badhoevedorp getransporteerd. Een enorme logistieke operatie waarbij verschillende sloten moesten worden gepasseerd en de A9 zelfs moest worden afgesloten. De jumbojet staat nu op zijn plaats in de tuin, die gekenmerkt wordt door organische vormen, grote vasteplantenborders, een wadi en zo’n honderd bomen.

  Breed sortiment
  Na het plaatsen van het vliegtuig is eerst het grondwerk afgemaakt. Zo is er onder meer 1.500 kuub aan grondverbetering de tuin ingegaan. „Eind maart zijn de hoveniers van Jos Vriend Tuinen begonnen met het planten van de bomen. Om het landschappelijke karakter van de tuin te versterken heeft Vriend voor een breed sortiment aan solitairen en meerstammigen gekozen: van Prunus x yedoensis, Liriodendron en Catalpa tot Magnolia, Zelkova en Acer rubrum. Op de dijk langs de weg komen populieren om de wind wat te breken. Alle bomen zijn geleverd door Smits Boomkwekerij in Sint-Oedenrode.

  Evenemententerrein
  Het gedeelte onder het vliegtuig wordt bestraat. Corendon wil dit deel gaan gebruiken als evenemententerrein, voor presentaties, voordrachten, feestelijke bijeenkomsten, noem maar op. Bij zulke gelegenheden zal er nog wel eens een glas wijn of bier worden omgestoten en daarom heeft Vriend gekozen voor de Geoceramica-tegels van MBI, een tegel waarin beton en keramiek worden gecombineerd. „Veel makkelijker schoon te maken dan gewone betontegels’’, legt Vriend uit. In de tuin komen diverse terrasjes van klinkers, voor de paden worden flagstones gebruikt.

  Bevlogen borders
  In de vasteplantenborders komt een mix van siergrassen en bloeiende vaste planten. Jos Vriend spreekt graag van ’bevlogen borders’, omdat hij vaste planten gebruikt die veel bestuivers zullen aantrekken. De planten zet de hovenier zelf uit. „Dat gaat op gevoel en kan ik moeilijk aan een ander uitleggen.’’ Hij past de planten gemixed en in groepen toe. „Gewoon in de maat P9, we gebruiken goede grond, dus in juni zal alles hier zijn dichtgegroeid’’, voorspelt hij.

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar