‘Aanpak corona in Nederland is een lachertje’

    Ik begrijp dat het coronavirus van lieverlee iedereen figuurlijk de keel uitkomt met alle media aandacht die het krijgt, maar ik  kan het toch niet laten om er een column aan te wijden.

    Op het moment dat ik dit schrijf, zondagmiddag 1 maart, Chinese tijd, wordt alles in China weer een beetje normaal. Roadblocks zijn weg, winkels en restaurants gaan weer open en er zijn nu meer mensen genezen dan nog besmet. En zijn er 8 besmettingen in Nederland. Ik schat dat op het moment dat u deze column leest het er weleens 800 zouden kunnen zijn, of meer. Waarom? Omdat het in mijn ogen veel te slap wordt aangepakt.

    Als je de aanpak in Nederland vergelijkt met China, dan is het eigenlijk een lachertje. Oké toegegeven, China had het coronavirus niet eerst 6 weken onder het tapijt moeten vegen, maar direct iets moeten doen. Dan was het direct in de kiem gesmoord. Maar toen het eenmaal publiek was, gingen ook meteen alle remmen los. 11 miljoen mensen in een stad in quarantaine, niemand op straat en verplicht binnen blijven, of je nu verdacht was of niet. En neem het ziekenhuis: in 10 dagen een ziekenhuis bouwen, kom daar in Nederland maar eens mee. Daar heb je in 10 dagen nog niet eens een voorlopig concept bouwtekeningen. En dan hebben we het niet eens over een bouwvergunning , gemeenteraad, schoonheidscommissie, bureau voor welzijn, parlementaire enquètes en referenda.

    Die quarantaine in China was massaal en 99% waterdicht. Niet zoals in Italië waar iedereen nog steeds via bospaadjes en sluiproutes gewoon op en neer pendelt. En kijk eens naar Zuid-Korea, daar was een gast die in quarantaine hoorde te zitten, die wel er wel even uit wilde, zijn Japanse vrouw mee nam en op zijn gemak naar een nationaal park ging. Toen waren direct alle rapen gaar, met politie achtervolgingen, blokkades etc. Het is iets wat je je in Nederland niet eens kunt voorstellen, behalve misschien als er een levensgevaarlijke tbs’er aan de haal gaat.

    Ik benijd de beleidsmakers absoluut niet. Ze moeten moeilijke keuzes maken, maar wil je het goed doen dan zet je controles op met temperatuurmetingen en een registratie waar mensen geweest zijn via een QR-code en track en trace. Dat er zelfs op de luchthavens nog niemand wordt opgemeten is op zijn zachts gezegd apart. Het virus moet geïsoleerd worden, als dat niet goed gebeurt gaat het aan de haal.

    Verdachte gevallen moet je testen en niet een week vrij in een ziekenhuis laten zoals in Gorinchem, omdat het RIVM nadrukkelijk voorschreef ‘niet testen’. En mensen met symptomen die uit risicogebieden komen moeten in mijn ogen niet geadviseerd worden om ‘maar een dagje thuis te blijven’, maar direct uitsluiten of ze besmet zijn of niet.

    Wij Nederlanders zijn erg nuchter, raken niet zo snel in paniek. Toch is dit echt wel een dingetje, ook al is het aantal doden op dit moment nog maar een schijntje van dat van een flinke wintergriep, toch kan het lelijk worden. Dus zekere voor het onzekere nemen. Het is beter om het rigoureus de kop in te drukken dan maar wat aanmodderen. Als je geschoren wordt moet je stil zitten. Dan is het snel gebeurd en loop je de minste schade op.

    Dit is mijn mening. Maar ik ben geen viroloog of gezondheidsdeskundige, gelukkig….

    Cok Harteveld,

    General manager Van den Berg Roses, China

    Lees hier meer columns van Cok

     

     

    guest
    5 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Ketje
    Ketje
    4 jaren geleden

    Eindelijk iemand die dit ook vindt.

    Arjen
    Arjen
    4 jaren geleden

    Helemaal mee eens. Ik roep dit ook al twee weken. Vorige week konden mensen zelfs gewoon vrolijk naar hun werk als ze net terug waren gekomen uit Noord Italië. Eerst maar eens zien of ze nog snel een paar collega’s konden infecteren.

    N Boulhrir
    N Boulhrir
    4 jaren geleden

    Mee eens, in herfst vakantie waren mijn kinderen veilig thuis ik heb verwacht van scholen en overheid een verbod voor ouders en werknemers die naar risico’s gebieden zijn geweest om op straat te gaan of naar werk of school te gaan voordat ze getest op besmetting.
    Maar helaas niks van dat is gebeurt en iedereen is aanzijn lot gelaten

    Junyi
    Junyi
    4 jaren geleden

    De Chinese mensen regelen zelf 14 daagse quarantaine ergens in een vakantiehuis, als ze pas terug van China kwamen. Ik moest ze van Schiphol ophalen en naar quarantaine plek brengen. Ik moet vanwege mij werk ook apart gaan wonen. Ik ben een Chinese taxi chauffeur.

    Chantal Laseur
    Chantal Laseur
    4 jaren geleden

    Helemaal mee eens, zoals bijna met alles is in Nederland last van Slappe Hap politiek. Niet voor niets bestaat het spreekwoord “ Zachte heelmeesters maken stinkende wonden”