De Boomkwekerij Markt Aantal snijbloemenkwekers wil ander tariefvoorstel klokaanvoer

Aantal snijbloemenkwekers wil ander tariefvoorstel klokaanvoer

0

Naar aanleiding van de regiobijeenkomsten over de tariefvoorstellen van FloraHolland luidt een groep van minimaal vijf snijbloemenkwekers uit Heemskerk de noodklok. Volgens hen gaan veel klokaanvoerders veel meer betalen dan de veiling hun voorspiegelt. Van boomkwekers zijn tot nu toe geen ontevreden reacties te horen.

De groep stelt dat iedereen het met elkaar eens is dat een sterke klok ten gunste komt van alle leden van FloraHolland, maar dat er in de voorstellen van FloraHolland alleen gekeken wordt naar wie de rekening mag betalen. „Op de vraag wat er dan gedaan wordt om de klok te versterken, kwam helaas geen verhelderend antwoord van Floraholland.”
Volgens de groep is er op de regiobijeenkomsten gesteld dat de verhoging gemiddeld op 8% uit zou komen, maar dat in de praktijk blijkt dat veel klokaanvoerders 14% meer gaan betalen.

’Betere opties te bedenken’
De groep zegt dat het best te begrijpen zou zijn als er meer betaald moet worden door de klokkwekers, mits er dan ook echt goede maatregelen genomen worden om de klok te versterken. „Geef trouwe klokaanvoerders dan een meer vooraanstaande veilpositie, zodat wij de ruimte krijgen om de klok te versterken. Er zijn meerdere/betere opties te bedenken om de positie van de klok te versterken, nu wordt er enkel gekeken naar het betalen van de rekening, zonder duidelijke plannen.”
De groep roept aanvoerders op om tegen de tariefsverhoging te stemmen op de ALV van 7 december. „Er zullen zeker betere alternatieven te vinden zijn op de tekentafel, die ons wel de gelegenheid geven om de klok te versterken in ruil voor dat hogere tarief. En bij die sterke klok heeft uiteindelijk de gehele keten baat”, aldus de groep.

’Klok speelt bij boomkwekers kleinere rol’

Peter Bontekoe, voorzitter Royal FloraHolland Product Commissie Boomkwekerijproducten, heeft geen geluiden gehoord van boomkwekers die ontevreden zijn over de voorgestelde kloktarieven. Ook bij Michel Verbeek, Royal FloraHolland Product Manager Boomkwekerij, zijn geen negatieve reacties van boomkwekers binnen gekomen. Zij zien hiervoor als reden dat voor boomkwekers de klok veelal een kleinere rol speelt dan bij veel snijbloemenkwekers het geval is.

Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar