Aanwasnorm voor laanboomkwekers verlaagd

  In overleg met de landbouwbelangenbehartiging en terzake deskundige accountantsbureaus heeft de Belastingdienst besloten de aanwasnorm voor laanbomen over 2016 met 5% te verlagen.

  De voor laanboomkwekers gunstige beslissing komt voort uit het overleg om de aanwasnorm vast te stellen tussen de fiscus en het landbouwbedrijfsleven. Accountants met verstand van zaken leveren daaraan een bijdrage (Leesmeer hierover in De Boomkwekerij van vrijdag 20 januari).

  De aanwasnorm is met 5% verlaagd, vanwege lagere kosten door efficiënter werken en efficiëntere inkoop door de kwekers. Dat betekent dat er voor de laanbomen een norm van €5.035 (€5.300 in 2015) wordt gehanteerd.

  Inhaalslag
  Jan Mulder, directeur van Alfa Accountants en Adviseurs in Dodewaard, is blij met de beslissing. Laanboomkwekers hebben het moeilijk gehad, benadrukt hij. „We hebben aangevoerd dat de laanbomenkwekers ook inzien dat de kostprijs hoog is. Dit blijkt tevens uit de kengetallen van onze boomkwekerijklanten. Wat je ziet is dat de sector een efficiencyslag aan het maken is. Die inhaalslag is al in 2013 ingezet. Kwekers werken niet alleen efficiënter, maar monitoren de bedrijfsprocessen ook veel strakker. Dat was onze argumentatie om te pleiten voor een verlaging van de huidige norm.”

  Nog geen abonnee? Maak dan nu nog gebruik van deze aanbieding!