Vakblad voor de Bloemisterij Energie Aardwarmteproject GeoPower Oudcamp start 15 juli met boren

  Aardwarmteproject GeoPower Oudcamp start 15 juli met boren

  0

  Het aardwarmteproject GeoPower Oudcamp in Maasland start op 15 juli met boren. Inmiddels is het Duitse boorbedrijf Drilltec begonnen met de bouw van de boortoren. In totaal gaat het boren zo’n drie maanden duren, aldus directeur Léon Lankester.

  GeoPower Oudcamp is een initiatief van acht sier- en groenteteeltbedrijven uit de Oudcampsepolder in Maasland, die bij elkaar goed zijn voor 52 ha glas. Het gaat om: Gebr. Valstar, J&P Ten Have, Lans, Levoplant, Kwekerij De Westhoek, Kwekerij Growin, Plantenkwekerij P. van Geest en Kwekerij Overgaag.

  Onlangs tekende de directie van GeoPower Oudcamp – Edwin Ruigrok, Joop Overgaag en Léon Lankester – de definitieve financieringsovereenkomst met de financiers Rabobank en beleggingsfonds Meewind. In totaal is met het aardwarmteproject een investering van € 22,5 miljoen gemoeid. Meewind verstrekt een achtergestelde lening van €2,1 miljoen, het resterende deel komt voor rekening van Rabobank en de deelnemende tuinders.

  Op de boorlocatie – langs de A20, achter Kwekerij De Westhoek bij de Herenlaan in Maasland – zal naar een diepte van 2,8 tot 3 km in de Onder Krijtlaag worden geboord naar water van circa 95ºC. Deze warmte levert naar verwachting een vermogen op van 15 MWth. Dat is genoeg om 43% van de 184 GWh aan warmte die de acht glastuinbouwbedrijven jaarlijks verbruiken, te verduurzamen.

  Midden-Delfland
  GeoPower Oudcamp is het eerste aardwarmteproject in de gemeente Midden-Delfland. De deelnemende tuinders besparen met het project 15 miljoen m3 aardgas per jaar, wat neerkomt op een vermeden CO2-uitstoot van 26,7 kiloton per jaar.

  Quincy von Bannisseht
  Quincy von Bannisseht is redacteur van het Vakblad voor de Bloemisterij. Voor onderwerpen op het gebied van onder meer handelspolitiek, economie, agribusiness, logistiek en marktontwikkelingen draait hij zijn hand niet om.

  Reageer op dit artikel

  avatar