De Boomkwekerij Nieuws Achterstand Royal FloraHolland tussen €400 en €450 miljoen

Achterstand Royal FloraHolland tussen €400 en €450 miljoen

0

De omzet die kwekers via Royal FloraHolland realiseren loopt zo’n €400 tot €450 miljoen achter bij vorig jaar. In april was de afzet via de veiling slecht. De moederdagweek was grillig.

In april was de afzet van snijbloemen en kamerplanten via Royal FloraHolland slecht. De prijzen waren over het algemeen lager dan vorig jaar en ook de omzetten kelderden diep. De prijzen voor tuinplanten waren gemiddeld beter dan in 2019.

April was de eerste volle coronamaand voor Royal FloraHolland (RFH). De invloed van de coronacrisis op de afzet van snijbloemen en kamerplanten was groot. Veel bloemisten, tuincentra, markten, hotels en restaurants in afzetlanden waren in april gesloten. Evenementen vonden geen doorgang en de zakelijke markt stortte in.

Zwaar getroffen kwekers

De aanvoerregulering, die RFH in maart invoerde, kon niet voorkomen dat de prijzen voor bloemen en kamerplanten over het algemeen lager waren dan vorig jaar. De doordraai op de veiling was in april niet hoger dan in 2019. De veiling spreekt over zeker 2.200 zwaar getroffen Nederlandse kwekers. De onderlinge verschillen zijn groot, ook binnen productgroepen. De klok heeft bovendien meer te lijden van corona dan de directe afzet.

De omzet van kwekers via RFH liep aan het eind van de derde week van april zo’n €350 tot €400 miljoen achter. Momenteel is die achterstand tussen de €400 en €450 miljoen, meldt de directie.

Het is half maart als bij Royal FloraHolland in Naaldwijk veel karren met producten klaarstaan om te worden doorgedraaid. In april was de doordraai niet hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. (foto: Ron Barendse)
Ron Barendse
Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

Reageer op dit artikel

avatar