Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Akerboom Freesia schakelt naar nieuw teeltsysteem

  Akerboom Freesia schakelt naar nieuw teeltsysteem

  0

  Sinds een aantal maanden telen Theo, Ben, Thomas en Mariëlle Akerboom in een van hun drie vestigingen freesia’s op goten. De teelt op goten moet de Veenders veel voordelen bieden. In het Vakblad van deze week staat een uitgebreid artikel over het nieuwe teeltsysteem.

  „Met het huidige teeltsysteem van freesia, in de grond, houden we het geen 25 jaar meer vol”, zegt Theo Akerboom. Uiteindelijk zouden hij en zijn kinderen Mariëlle en Thomas en neef Ben Akerboom vastlopen op arbeid, energiekosten en ook de wettelijke eisen die gesteld gaan worden aan het lozen van drain en mineralen.

  Om continuïteit in de bedrijfsvoering te waarborgen deed Akerboom Freesia proeven met de teelt in goten. Na uitgebreide testen, werd in april in de kas in Nieuwe Wetering 5.000 m2 goten geplaatst. De eerste ervaringen zijn positief en volgens planning wordt binnenkort in de hele kas – bijna 2ha – freesia op goten met kokos geteeld.

  De gotenteelt biedt Akerboom Freesia op meerdere vlakken voordelen boven de reguliere teelt in de grond: optimalisatie van de teelt, de mogelijkheid om volledig te recirculeren en uiteindelijk telen zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

  In het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week veel meer over de freesiateelt op goten met kokos.

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar