De Boomkwekerij Almere krijgt mogelijk Nederlands Eden Project

  Almere krijgt mogelijk Nederlands Eden Project

  0

  Er komt mogelijk een Eden Project in Nederland, in navolging van het bekende botanische park in Cornwall, Engeland. Er worden twee mogelijke locaties onderzocht, allebei in de gemeente Almere.

  Stichting Eden Holland overweegt om haar plan voor een educatief botanisch park naar het voorbeeld van Cornwall in Almere te realiseren. Samen met de gemeente Almere en de provincie Flevoland wordt de haalbaarheid van twee locaties onderzocht: Weerwatereiland (het Floriadeterrein) en Zuidoostzone (het gebied ten zuidoosten van het Floriadeterrein). Dit haalbaarheidsonderzoek moet op 1 juni 2018 zijn afgerond.

  Spectaculaire kas

  Eden Holland moet een internationaal educatief botanisch park worden, „een ontwikkelingsomgeving voor de fysieke en sociale veranderingen op gebieden van onder meer duurzaamheid zoals voedsel, gezondheid en circulariteit.”

  Het park bestaat uit een museaal centrum en een spectaculaire kas gelegen te midden van belevingstuinen en een ontdekkingsbos. Naast het Eden Project zijn de belangrijkste partners: Mecanoo architecten, Royal HaskoningDHV en Kossmann.dejong Exhibition.

  Economische waarde

  Eden Holland is een Nederlands vervolg op het succesvolle Eden Project in Cornwall dat sinds het jaar 2000 jaarlijks meer dan één miljoen bezoekers trekt. De economische waarde van Eden Holland voor provincie en gemeente wordt over een periode van 15 jaar geschat tussen €750 miljoen en  €1 miljard. Onderdeel van het plan zijn het scheppen van 80 arbeidsplaatsen, 200 stageplaatsen voor het beroepsonderwijs en 50 leerwerkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

  Locatie-onderzoek

  De gemeente en provincie vinden een eventuele vestiging van Eden Holland belangrijk voor Almere en de regio. Op basis van vooronderzoek  worden  het Weerwatereiland en het gebied ten zuidoosten van het Floriadeterrein als meest kansrijke locaties gezien. Een haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of het vestigen van Eden Holland op één van deze locaties mogelijk is en zo ja, welke de voorkeur heeft.

  Bij beide locaties geldt een aantal voorwaarden. Zo moet Eden Holland bij eventuele vestiging op het Weerwatereiland inpasbaar zijn binnen de Floriade-expo en -stadswijk en voldoende toegankelijk blijven voor omwonenden. Bij de locatie Zuidoostzone geldt dat Eden Holland een kwaliteitsimpuls aan het groen in het gebied moet geven.

  Gemeente Almere en provincie Flevoland dragen €50.000 bij aan de haalbaarheidsstudie. Deze bijdrage komt uit het Fonds Verstedelijking Almere.

  Foto’s: Ralph Mens

  Ralph Mens
  Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

  Reageer op dit artikel

  avatar