Amerikaanse pottenrobots ’interessant maar inzet beperkt’

De pottenrobots van het Amerikaanse Harvest Automation zijn interessant voor inzet op Europese kwekerijen, maar die inzet kent wel enige beperkingen.

De Europese importeur, het Duits-Zwitserse Hauert, heeft de robots eerder dit jaar gedemonstreerd op een drietal containerteeltbedrijven in de regio Pinneberg. Heinrich Lösing van onderzoeks- en adviesdienst VuB was erbij. Volgens de Duitse boomteeltexpert werkt het systeem op zich goed. „Maar de werkbreedte is niet groter dan 6 m.”

Ook kunnen de robots potten alleen vanaf grondniveau oppakken. Op Amerikaanse kwekerijen worden ze daarom puur bij het wijderzetten ingeschakeld. „De robots kunnen potten dus niet van een bufferband of een transportwagen halen”, zegt Lösing. Inzet van bijvoorbeeld een heftruck met een pottenvork blijft dan wel nodig.

Het gedemonstreerde model HV-100 kan maximaal 240 potten per uur verplaatsen. „Als je oppotmachine draait met 1.000 potten per uur, moet je vier robots inzetten om de machine te kunnen bijhouden.”

’Vooral voor grotere dus zwaardere potten perspectief’

Lösing verwacht dat de Amerikaanse robots vooral perspectief bieden voor grotere potten en containers, met 5 tot 7 l inhoud. „Die zijn vrij zwaar om handmatig te verplaatsen. Het wordt toch steeds moeilijker om werknemers voor dat soort arbeid te krijgen.” De robots zullen volgend jaar augustus tijdens Baumschultechnik hun kunsten vertonen.

Foto: Heinrich Lösing

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties