Amerikanen brengen verspreiding essenprachtkever in kaart

De Amerikaanse fytodienst APHIS heeft een interactief instrument ontwikkeld dat de verspreiding van de essenprachtkever in beeld brengt vanaf 2002.

In dat jaar is Agrilus planipennis namelijk voor het eerst geïdentificeerd in Michigan. Gezien de omvang van de infectie vermoedt het Amerikaanse landbouwministerie USDA dat de essenprachtkever al veel eerder, in de jaren ’90, in de VS is gearriveerd, waarschijnlijk via verpakkingshout uit Azië. Zo begon de verspreiding in 2002:

Inmiddels heeft de kever zich gevestigd in 35 verschillende staten. Fytodienst APHIS, onderdeel van USDA, brengt de verspreiding tot op heden interactief in kaart. Daarbij wordt ook uitgelegd hoe de kever zich verspreidt en essen vernietigt.

Sluipwespen in 25 staten uitgezet

Sinds de ontdekking hebben volgens de USDA al tientallen miljoenen essen het loodje gelegd. De Amerikanen proberen de verspreiding op biologische wijze te stoppen: in 25 staten zijn vier verschillende sluipwespen uitgezet. Deze natuurlijke vijanden hebben zich nu in 17 staten gevestigd, wat volgens de USDA betekent dat ze de kever gaan aanvallen.

Volgens de Europese fytodienst EPPO komt de essenprachtkever nog niet in de EU voor, maar wel in verschillende delen van Rusland.

Beelden: USDA

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties