Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Anneke Postma: ’Leerrekening schiet doel voorbij’

  Anneke Postma: ’Leerrekening schiet doel voorbij’

  0

  Het nieuwe kabinet wil deze regeerperiode een eigen leerrekening introduceren voor iedere werkende tot en met mbo 4 niveau. En dit onder meer financieren vanuit O&O fondsen zoals het Fonds Colland Arbeidsmarkt. Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit vraagt zich af of daarmee beoogde doel wordt bereikt. Dit zei ze onder meer op 5 december in het tv-programma ’Goedemorgen Nederland’.

  Het nieuwe kabinet wil deze regeerperiode een eigen leerrekening introduceren voor iedere werkende tot en met mbo 4 niveau. Dit is een eigen leerbudget, gekoppeld aan je DigiD, die werknemers naar eigen inzicht kunnen inzetten voor scholing en ontwikkeling. Het kabinet richt zich met name op lager- en middelbaar geschoolden omdat deze mensen vaker geconfronteerd zullen worden met nieuwe technologieën en veranderingen. Zij kunnen kwetsbaar worden op de arbeidsmarkt. Dit persoonlijk leerbudget zou gevuld moeten worden met overheidsgeld en middelen vanuit O&O fondsen zoals het Fonds Colland Arbeidsmarkt.

  Prima doelgroep, verkeerd te volgen weg, volgens Anneke Postma, opleidingsmanager Kas groeit. „De individuele leerrekening is het verplaatsen van financiële middelen waarbij medewerkers de volledige regie krijgen over de inzet van de middelen. Echter, lager opgeleiden zullen deze middelen niet snel inzetten voor scholing. Deze doelgroep heeft in zijn of haar schoolcarrière vaker negatieve leerervaringen opgedaan en willen daardoor niet terug naar school of naar een cursus. Deze mensen kunnen en willen wel leren, alleen dan vooral via informele manieren van leren, op de werkplek. Dit is veel kansrijker.”

  En juist daarvoor worden ook O&O-fondsen ingezet voor bijvoorbeeld loopbaanvouchers of 50% subsidie op al verscheidene cursussen in de land- en tuinbouw. „Doordat deze financiële middelen op een rekening van de medewerker komen te staan, kunnen ze niet meer op een andere manier worden ingezet. Bijvoorbeeld voor het stimuleren van een leercultuur waardoor informeel leren op de werkplek mogelijk wordt. En juist daar zit de kracht om werkende tot en met mbo 4 niveau te scholen of bij te scholen”, redeneert Postma.

  Reageer op dit artikel

  avatar