De Boomkwekerij Brexit Anthos: Eiken voor Britten moeten écht vrij zijn eikenprocessierups

Anthos: Eiken voor Britten moeten écht vrij zijn eikenprocessierups

0

Zorg dat eiken voor het Verenigd Koninkrijk werkelijk vrij zijn van eikenprocessierups, waarschuwt handelsbond Anthos. Niet alleen omdat de Britten daarop strenger gaan controleren.

Ook omdat de Brexit steeds dichterbij komt, aldus Hendrik Jan Kloosterboer van de handelsbond. Daardoor is het VK nu extra kritisch op import van bomen die op het vasteland van Europa een organisme kunnen bevatten wat schadelijk is voor het Britse groen.

Naktuinbouw meldt dat het VK vanaf september import van eiken nog strenger gaat controleren op aanwezigheid van eikenprocessierups. De strenge controle bestaat al een aantal jaren, maar de Britten gaan die verder verscherpen sinds ze (sporen van) de rups hebben onderschept in een aantal zendingen uit het Europese vasteland.

’Selecteer eiken voor VK extra zorgvuldig’

Hoewel Naktuinbouw op de bedrijven keurt en de eiken bij verzending een paspoort met code ZP-a16 moeten hebben, wijst Kloosterboer nadrukkelijk op de rol van bedrijven zelf. „Bedrijven moeten extra zorgvuldig zijn in de eiken die geselecteerd worden voor export naar het VK. Zeker met het oog op de Brexit.”

 

De Britse overheid ziet de Brexit als uitgelezen kans om extra/nieuwe importeisen te stellen, en mogelijk zelfs import te verbieden als een schadelijk organisme meereist. De NVWA waarschuwde al eerder bedrijven om zich te houden aan Britse importregels.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar