De Boomkwekerij Anthos reikt Emanuel Sweertsprijs uit aan USDA/APHIS

  Anthos reikt Emanuel Sweertsprijs uit aan USDA/APHIS

  0

  De Amerikaanse inspectiedienst, oftewel de Plant Health Inspection Service  van het United States Department of Agriculture (USDA/APHIS), heeft uit handen van Anthos-voorzitter Henk Westerhof de Emanuel Sweertsprijs ontvangen.

  De uitreiking vond plaats op 19 december tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Anthos in de Lichtfabriek in Haarlem. Jennifer Smythe, Director Pre-Clearance en Off Shore Programs van APHIS, nam de prijs in ontvangst.

  De Emanuel Sweertsprijs is bestemd voor personen of instellingen die een belangrijke stimulans hebben gegeven aan de activiteiten van Anthos en de afzet van bloembollen en boomkwekerijproducten. De prijs is vernoemd naar Emanuel Sweerts, die leefde van 1552 tot 1612 en wordt gezien als de eerste exporteur van bloembollen, zaden en planten. Deze prijs is pas vijf keer eerder uitgereikt, de laatste keer in 2006.

  Westerhof gaf aan dat USDA/APHIS de prijs heeft ontvangen vanwege de voortreffelijke samenwerking met Anthos en de NVWA binnen het kader van het Pre-Clearance Programma voor bloembollen en vaste planten. Dit fytosanitaire programma is in 1951 gestart. Vandaag de dag faciliteert het programma een jaarlijkse export van meer dan 1 miljard stuks bloembollen en meer dan 40 miljoen stuks vaste planten naar de Verenigde Staten.

  Inspectie in Nederland
  Kern van het programma is dat de Amerikaanse importinspectie in Nederland wordt uitgevoerd. Dit levert voor de Verenigde Staten de garantie op dat er geen onwenselijke ziekten en plagen op hun grondgebied worden geïntroduceerd. Tegelijkertijd biedt het belangrijke logistieke voordelen aan de Nederlandse handelsbedrijven omdat die niet worden geconfronteerd met oponthoud van containers bij binnenkomst in de Verenigde Staten. Voor de uitvoering van het programma is jaarlijks een budget van €1 miljoen nodig. Exporteurs brengen dit op vrijwillige basis bijeen.

   

  Ron Barendse
  Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

  Reageer op dit artikel

  avatar