Appelcollectie CGN beoordeeld voor gebruik

De appelcollectie van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland in Randwijk is waardevoller geworden voor de veredeling en de teelt.

Pomologen van het Nederlands Fruit Netwerk hebben dit jaar en vorig jaar de 200 verschillende rassen (ook wel accessies genoemd) in de collectie in verschillende stadia beoordeeld. Ook is de naamgeving gecheckt, zo meldt het CGN.

De helft van de collectie bestaat uit oude rassen uit Nederland en omliggende landen. De andere helft bestaat uit onderzoeks- en kruisingsmateriaal, plus toegevoegde soorten wilde appel waaronder de voorouder van de huidige appelrassen, Malus sieversii uit Kazachstan.

Geplande aanpassingen

Na het beoordelen en checken zal de collectie worden aangepast. Duplicaten gaan eruit, en een aantal rassen wat bijvoorbeeld al in buitenlandse collecties staat, wordt mogelijk vervangen door zeldzame oude rassen.

De appelcollectie is de enige veldcollectie van het CGN. Oude rassen zijn minder geschikt voor moderne teeltmethoden, maar de rassen leveren volgens het CGN wel uitgangsmateriaal voor onderzoek en veredeling.

Foto: CGN

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties