Archeologie bezorgt laanboomkwekers kopzorgen

Laanboomkwekers in de Betuwse gemeente Buren kregen dwangsommen opgelegd vanwege het nalaten van archeologisch bodemonderzoek. Dit bleek achteraf onterecht, maar de zorgen zijn voor de kwekers nog niet helemaal voorbij.

De Omgevingsdienst Rivierenland legde de dwangsommen in opdracht van de gemeente Buren op toen de kwekers nieuwe percelen wilden beplanten. Hiervoor zou archeologisch bodemonderzoek verplicht zijn.

Na bemoeienis van Tree Centre Opheusden (TCO) en archeologisch adviseur Jan Breimer erkende de gemeente dat ze fout zat. Ook nieuw te beplanten percelen zijn vrijgesteld van de verplichting voor archeologisch bodemonderzoek.

Teeltvrije zones

Archeologie niet het enige probleem dat laanboomkwekers in de Betuwe zorgen baart. Sommige Burense kwekers zouden ook de regels voor teeltvrije zones overtreden hebben. Hierover gaat TCO op korte termijn met de gemeente in overleg.

Een andere kwestie is het nieuwe archeologiebeleid van de gemeente Buren. „We moeten voorkomen dat gemeenten één groot archeologisch zoekgebied worden”, aldus adviseur Jan Breimer.

Archeologisch bodemonderzoek in het kader van de LTO-pilot  ’Mag het een onsje minder zijn’ in Neder-Betuwe. Op basis hiervan gaf de gemeente de grond tot 50 cm beneden maaiveld vrij. Foto: Jan Breimer.

Daarnaast blijkt ook de gemeente Neder-Betuwe zich steeds meer met individuele kwekers te bemoeien. Een eerste handhavingsgeval doet zich daar nu ook voor.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 8. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties