Arturo Croci: ‘Meerderheid Italianen wil euro niet verlaten’

    President Mattarella torpedeerde het regeerakkoord tussen M5S en Lega Nord. Italië zit duidelijk in een politieke crisis. Als partijen er niet alsnog uitkomen dan komen er nieuwe verkiezingen. Gepensioneerd tuinbouw uitgever Arturo Croci verwacht niet dat de Italianen uit de euro stappen. „De Italianen en de politieke meerderheid willen de euro niet verlaten. Mr. Salvini, leider van de Lega Nord heeft duidelijk gezegd dat zijn partij de euro niet wil inruilen, maar Europese wetten wil veranderen om het leven van Europeanen en Italianen te verbeteren.”

    Hoe is de sfeer op dit moment in Italië?

    „Onzeker en verward. Italianen vertrouwen de oude politiek klasse, die weinig heeft gedaan om de problemen die door de economische crisis ontstaan zijn, zoals de overheidsschuld, de inefficiëntie van de bureaucratie en door immigratie, niet meer.”

    President Mattarella accepteerde de kandidaatstelling van Paolo Savona als minister van Financiën niet. Wat vinden Italianen hiervan?

    „De meerderheid van de Italianen zijn het niet met de beslissing van de president eens. Het probleem zit hem echter niet alleen in de kandidaatstelling van de econoom Paolo Savona. Er zijn meer redenen, zoals het dictaat dat door Lega Noord werd opgelegd. Lega Nord wilde per se Savona als minister en bood geen alternatief. Het regeerakkoord tussen M5S (Vijfsterrenbeweging) en Lega was bovendien financieel niet haalbaar. De impasse over Savona gaf Salvini een uitweg.”

    Zien Italianen het als ingrijpen door Noord-Europese politici?

    „De populistische media en populistische partijen hebben veel bijgedragen aan het creëren van onvrede over de interventie van Frankrijk en Duitsland, maar Italianen zijn zich zeer bewust van het gevaar van de Italiaanse overheidsschuld en de schadelijke effecten van Italiaanse en Europese bureaucratie. Immigratie en onveiligheid zijn ook twee grote problemen.”

    Hoe groot is de kans dat er nieuwe verkiezingen komen in Italië?

    „Hoe zaken ook lopen, als er een zakenkabinet komt of een poging tot een regeerakkoord door Lega, M5S en FDI (Brothers of Italy), verkiezingen zijn onvermijdelijk. De reden hiervoor is dat de Democratische Partij die de afgelopen jaren heeft geregeerd een verkiezingswet heeft achtergelaten die leidt tot onbestuurbaarheid.”

    Wie profiteert van nieuwe verkiezingen?

    „Italianen zijn moe van de oude politiek klasse die niets gedaan heeft om de echte problemen van mensen op te lossen. De Italianen stemmen daarom op de partijen die op een slimme manier leidinggeven aan het protest. De partijen die het meest van de nieuwe verkiezingen profiteren zijn Lega Nord en M5S.”

    Zal afschaffing van de euro een rol gaan spelen?

    „De realiteit is dat Italianen en de politieke meerderheid de euro niet willen verlaten. Mr. Salvini, de leider van Lega Nord, heeft duidelijk aangegeven dat zijn partij de euro niet wil verlaten, maar wil werken aan het veranderen van Europese wetten om het leven van Italianen en Europeanen te verbeteren.”

    Welk effect heft de politieke onrust op de Italiaanse economie?

    „De onzekere en verwarrende politieke situatie zorgt voor een klimaat van wantrouwen in de financiële markt en stijgende kosten, maar het draagt ook bij aan onzekerheid en ontevredenheid bij de mensen.”

    Wat betekent het voor de sierteelt?

    „De sierteelt is zeker een onderdeel van de agrarische sector in Italië. Als is het een klein onderdeel als je het vergelijkt met veredeling, de wijnsector en olijventeelt. Investeringen worden duurder.  De sierteeltsector geeft werk aan 100.000 mensen en bestaat uit 27.500 bedrijven, met name familiebedrijven. De productiewaarde was in 2016 2.400 miljoen euro, import 456 miljoen euro en export 632 miljoen. Per hoofd van de bevolking wordt 42 euro uitgegeven aan sierteeltproducten. Dit jaar heeft de Euroflora in Genua Nervi een grote promotionele bijdrage geleverd aan de consumptie dankzij exposure in kranten en op tv. Desondanks, verwachten we op de korte termijn geen grote veranderingen in productie, import en export. De huidige politieke en economische situatie creëert geen gunstig klimaat voor investeringen.”

    Is de Italiaanse situatie slechter dan anders? Italië moet gewend zijn aan politieke onrust met 65 regeringen in 70 jaar?

    „Het politieke leven is een ding in Italië. Italianen zijn een ander. Italië is een land dat voor buitenlanders bijna onmogelijk te begrijpen is. Het bestaat niet uit een homogene bevolking, maar uit een grote mix van rassen en culturen. Om 62 miljoen individuele Italianen te regeren is niet makkelijk. Maar ik zou jou en mijn Nederlandse vrienden een vraag willen stellen. Waarom houdt de meerderheid van de wereld zoveel van Italië?”

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties