De Boomkwekerij Teelt Bacteriën beschermen bladluis tegen vijanden

Bacteriën beschermen bladluis tegen vijanden

0

Bacteriën die in de erwtenbladluis leven kunnen de verdediging onderdrukken van de plant waarop de bladluis zich voedt. Daardoor komen er minder vijanden zoals sluipwespen af op de noodkreet van de plant en stijgt de overlevingskans van de bladluis. Dat publiceerden onderzoekers van Wageningen University & Research en University of Oxford in het vooraanstaande tijdschrift Nature Communications.

Als een plant bedreigd wordt door bladluizen, verdedigt deze zich door een geur te verspreiden die natuurlijke vijanden van de bladluizen aantrekt, zoals sluipwespen. De plant rekruteert zo ’lijfwachten’ die de plant verdedigen door de belagers aan te vallen.

Gesmoorde noodkreten
De studie toont aan dat diverse bacteriële hulptroepen van de erwtenbladluis de overleving van de bladluis verhogen door de geurrespons van de plant te manipuleren. Met andere woorden: de bacteriën onderdrukken de noodkreet van de plant op een of andere manier.

De studie onthult daarmee een nieuw mechanisme waarmee deze bacteriën, zogeheten symbionten, de bladluis helpen. Tevens laat de studie zien dat het belangrijk is om het microbioom, de ’darmflora’, van insecten te bestuderen om de interacties tussen soorten te begrijpen.

Ontwikkelen plaagbestrijding
Bladluizen behoren tot de belangrijkste plagen van gewassen in de gematigde streken. Een beter begrip van de relaties tussen bladluizen en hun bacteriële symbionten kan helpen om milieuvriendelijke methoden te ontwikkelen om deze plagen te bestrijden. Bijvoorbeeld door vast te stellen of de bladluizen beschermende bacteriën met zich meedragen. Ook kunnen veredelaars gewasvariëteiten selecteren, die in reactie op aantasting door bladluizen een zo groot mogelijke aantrekking van vijanden van de bladluizen teweegbrengen.

De studie komt voort uit een samenwerking tussen het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University en het Department of Zoology van de University of Oxford (Verenigd Koninkrijk), en werd gefinancierd door het EU Marie Curie programma.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar