Bart Faassen zwaait af als bosplantsoenvoorman

Bart Faassen is gestopt als voorzitter van de LTO-cultuurgroep Bos- en haagplantsoen. De cultuurgroep zoekt nog een opvolger.

Faassen nam afscheid van het bos- en haagplantsoenbestuur op de gezamenlijke jaarvergadering met de laanbomencultuurgroep, donderdag bij Plantion in Ede. Faassen was sinds 2009 voorzitter. Totaal was hij 35 jaar lid van het bestuur.

Blijft nog actief met Green Deal

Hij blijft nog tijdelijk een aantal zaken voor de cultuurgroep doen, zaken die al diverse jaren lopen zoals afspraken in de Green Deal om de Nederlandse bosplantsoenketen sluitend te maken. Faassen bracht in herinnering dat de Green Deal een initiatief is van de cultuurgroep.

Faassen adviseerde kwekers om certificaten bij de planten te houden tot en met de afzet. „Want de klant vraagt erom”, legde hij uit. „Eikels, bijvoorbeeld, zijn bij de inzameling gecertificeerd. Maar dat moeten de planten ook zijn als ze op de kwekerij staan.”

’Prijzen rijzen nu soms de pan uit’

De stoppende voorzitter keek ook nog terug op de prijsontwikkeling in het bos- en haagplantsoen. „Vijftien jaar lang waren de prijzen ongeveer gelijk, nu zien we dat ze behoorlijk stijgen, hier en daar rijzen ze zelfs de pan uit”, aldus Faassen. „Er zijn artikelen die de laatste twee jaar verdrievoudigd zijn in prijs.”

Vraag en aanbod op de markt bepalen doorgaans de prijs. Nu is er schaarste in bepaalde artikelen, dus de prijzen gaan omhoog. „Maar dat is soms moeilijk netjes uit te leggen aan klanten”, zei Faassen, „want zij willen een beetje consequente prijzen. Bij schaarste zullen we klanten af en toe moeten teleurstellen, of water bij de wijn doen.”

Foto: Arno Engels

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties