BdB: ’Neem geen planten mee als vakantiesouvenir’

De Duitse boomkwekersbond BdB waarschuwt vakantiegangers om niet terug te komen van vakantie met planten, omdat die mogelijk Xylella of een Aziatische boktor kan bevatten.

Door reizen in de zomervakantie neemt het risico toe dat er schadelijke organismen meeliften, stelt de BdB, die specifiek Xylella fastidiosa, Anoplophora chinensis (Oost-Aziatische boktor) en Aromia bungii noemt als gevaar voor het Duitse groen.

De Europese fytodienst EPPO waarschuwde eerder voor Aromia bungii. Dit is ook een boktor uit Azië en was al in Duitsland aangetroffen, alsmede in Italië. Deze boktor heeft Prunus-soorten als belangrijkste waardplanten.

Xylella kwam via vakantieganger in Duitsland

De uitbraak van Xylella in Duitsland werd veroorzaakt door een vakantieganger die een besmette oleander als souvenir had meegenomen.

De BdB wijst op bijzondere douaneregels die gelden voor invoer van bepaalde planten. Die worden aan de grens, zoals op luchthavens, in beslag genomen en meteen vernietigd. De Duitse kwekersbond raadt landgenoten aan om de app ’Zoll und Reise’ te downloaden.

In Nederland waarschuwen brancheorganisaties, NVWA en Naktuinbouw sinds 2016 ook op mogelijke insleep van Xylella door terugkerende vakantiegangers.

Foto: EPPO/Bruno Espinosa

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties