BdB: ‘Prijs Duitse boomkwekerijproducten kan tot 15% stijgen’

De prijsstijging van Duitse boomkwekerijproducten zal nog wel even doorzetten. Dat is de verwachting van Markus Guhl, directeur van de Bund deutsche Baumschulen (BdB). Eerder sprak de voorzitter van BdB, Helmet Selders, ook al over soortgelijke vooruitzichten in de Duitse tuincentra. „Het woord ’schaarste’ ligt op ieders lippen,” zei Selders vorige maand.

Guhl ziet eveneens dat er schaarste heerst in de tuincentra. Vooral voor fruitbomen en haagplanten geldt dit sterk. De reden daarvoor ligt volgens hem mede in de lockdowns vanwege corona. „Veel tuinbezitters hebben de lockdownmaanden gebruikt om de leefkwaliteit van hun omgeving met nieuwe mooie planten te vergroten,” stelt Guhl. Verder stelt hij dat door de droogte van afgelopen zomer tuineigenaren vaker verdroogde planten hebben moeten vervangen.

Toename prijzen tot 15%

Guhl verwacht een uiteindelijke prijsstijging van bomen en planten van 10 tot 15%. Maar dat is niet alleen terug te voeren naar de schaarste en grotere verkoop richting de consument, stelt hij. „Ten eerste spelen hogere inkoopkosten hierin een rol,” aldus Guhl. Verder spelen ook belastingverhogingen en de CO2-heffing die boomkwekers moeten betalen hierin een rol van betekenis volgens de BdB-directeur.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties