Bedden exact bemesten op taakkaarten

Lodders Boomkwekerijen heeft een machine laten bouwen die op meerdere bedden tegelijk meststoffen zal doseren volgens taakkaarten.

De machine is voortgekomen uit de werkgroep Mechanische Onkruidbeheersing van Treeport Zundert, waarvan Lodders actief lid is. De ontwikkeling en bouw is tot stand gekomen in samenwerking met Michel Jongenelen van meststoffenfabrikant DCM.

De machine zal in één werkgang drie bedden zaailingen meenemen. De bedoeling is om komend seizoen, aan de hand van taakkaarten en met behulp van gps, plaatsspecifiek te bemesten.

De dosering hangt bijvoorbeeld van de pH per plekje bodem af. „Als de pH op een plekje hoger is, zal daar minder kalk worden gedoseerd”, legt Marc Lodders uit. Een perceel met dezelfde dosering bekalken is dan niet meer nodig. „En de pH zal wel overal gelijk worden.”

Topcon Positioning Systems en GPX Solutions waren begin maart bezig met het kalibreren van de machine op vier verschillende meststoffen, het aansluiten op gps en het testen op het veld. Loonbedrijf Huijbregts heeft nieuwe percelen van Lodders reeds met een bodemscanner afgetast, zodat variaties in de grond preciezer aan het licht zijn gekomen dan met enige grondmonsters.

Op basis van de bodemgegevens zijn ook al taakkaarten gemaakt. „We zetten ze op een usb-stick, die pluggen we in het systeem in en dan kunnen we aan de slag”, vertelt Lodders. Met deze vorm van precisielandbouw maakt hij „een hele grote vertaalslag voor ons bedrijf.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties