Bedrijven gaan meer energiebelasting en ODE betalen

  Glastuinbouwbedrijven gaan komende jaren iets meer betalen voor gas en voor Opslag duurzame energie (ODE). Met name het belastingtarief in de eerste schijf voor aardgas gaat omhoog. Voor burgers betekent dat dat de belasting op aardgas vanaf 1 januari 2020 stijgt met 3,99 cent per m3. In de zes jaren daarna komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij.

  Voor de glastuinbouw geldt echter een verlaagd belastingtarief, waardoor de energiebelasting op ketelgas in de eerste schijf (tot 170.000 m3) met ongeveer 0,642 cent/m3 zal stijgen. Dit was al afgesproken in het Klimaatakkoord. Ook de ODE wordt gedempt verhoogd voor de glastuinbouw. In totaal zal dit neerkomen op een stijging van de prijs voor ketelgas rond 0,8 cent. Een bedrijf dat 170.000 m3 gebruikt zal rond €1.500 meer kwijt zijn aan gas.

  Elektriciteit wordt daarentegen iets goedkoper. Dit heet de ’belastingschuif’: door gas duurder te maken en elektriciteit goedkoper, hoopt het kabinet op een verschuiving in de richting van een energievoorziening gebaseerd op elektriciteit. Aangezien WKK is vrijgesteld van energiebelasting, zal deze belastingschuif weinig effect hebben op het rendement van WKK, verwacht Rob van der Valk, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland.

  Foto: Shutterstock
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties