Belgische kwekers roepen op tot actie tegen buxusmot

De Belgische kwekers verenigd in de AVBS roepen iedereen op om de Buxus nu actief te beschermen tegen de buxusmot. Dat doet de bond via een persverklaring waarin wordt gesteld dat Buxus ‘gelukkig gemakkelijk beschermd kan worden tegen deze plaag’. Maar ook dat als het nu niet goed gebeurt, de mot volgend jaar gewoon weer zal toeslaan.

„Belangrijk  is dat iedereen alert is en op het juiste moment ingrijpt. Zo kan de schade, veroorzaakt door de buxusmot beperkt worden en de exoot onder controle gehouden worden”, meldt de belangenbehartiger. In de verklaring wordt uitgelegd welke middelen voor particulieren gebruikt kunnen worden en dat het nu moet gebeuren, voor de rupsen de overwintering ingaan. „Help de cyclus doorbreken”, bepleit de AVBS. Particulieren wordt gewezen op biologische middelen op basis van spinosad en pyrethrum.

De AVBS komt tot de ongebruikelijke oproep omdat het de Buxus een zeer waardevolle, inheemse tuinplant vindt. „Omdat ze gemakkelijk is in onderhoud, immer groen, een groot regeneratievermogen heeft na schade en in diverse vormen te snoeien is, is het een plant die in vele tuinen voorkomt.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties