Beregeningsverbod in Vlaanderen van 8 tot 8

In heel Vlaanderen is vandaag een beregeningsverbod afgekondigd gedurende de dag van 8 tot 20 uur. Er gold al een verbod om water te onttrekken uit kleine waterlopen.

Voor particulieren gelden nog strengere regels. Om waterverspilling tegen te gaan mag niemand meer een gazon besproeien, een auto wassen of zwembaden van meer dan 100 liter vullen.

Voor de land- en tuinbouw geldt nu dus een verbod om overdag te beregenen. Wie dat toch doet riskeert een boete. Volgens een Belgische droogtecommissie die het verbod heeft ingesteld, heeft het weinig zin overdag te beregenen omdat het water sneller verdampt dan het in de grond door kan dringen.

Dat wordt overigens weersproken door enkele agrariërs die zich door het verbod met de rug tegen de muur voelen gezet. Er resteert voor veel boeren en tuinders nu simpelweg niet meer genoeg tijd om hun gewassen van water te voorzien, laten zij de droogtecommissie weten.

Nederland

Verschillende waterschappen in Nederland verspreid over het land hebben een soortgelijk verbod ingesteld of kondigen aan daartoe over te gaan; alleen de tijdstippen waartussen het verboden is te beregenen met oppervlaktewater verschillen. Enkele waterschappen hebben tijdelijk ook het overdag beregenen met grondwater aan banden gelegd; het gaat dan vaak om de omgeving van natuurgebieden waar het het beregenen van grasland wordt verboden.

De situatie rond verboden verandert nu snel. Nieuwe maatregelen worden bekendgemaakt op een website van de rijksoverheid.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties