Om invasieve exoten te signaleren heb je tuiniers nodig

    Volgens Britse onderzoekers zijn hoveniers en tuiniers een belangrijke schakel om sierplanten te signaleren die zich invasief gedragen. Zij komen immers in de particuliere tuin, plekken waar onderzoekers veelal geen toegang hebben.

    De handel in sierplanten is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van plantinvasies in de natuur. Toch komen onderzoekers maar zelden in particuliere tuinen omdat ze domweg daar geen toegang hebben.

    Nieuwe invasieve exoten
    Karen Dehnen-Schmutz van de Universiteit van Coventry in Groot-Brittannië onderzocht samen met Judith Conroy of tuiniers een rol kunnen spelen bij het signaleren van nieuwe invasieve exoten. Zij stelden een online vragenlijst samen die werd ingevuld door 56 deelnemers, onder wie hoveniers, tuiniers en hobby-botanisten.

    De onderzoekers vroegen specifiek naar planten die zich snel uitbreiden en moeilijk onder controle te houden zijn. De respondenten noemden 121 soorten, waarvan 104 niet oorspronkelijk in Groot-Brittannië voorkomen.

    Acht plantensoorten die werden genoemd, zijn in Groot-Britannië nog niet buiten de sierteelt aangetroffen. Het gaat om Anemone sylvestris, Arctotheca prostrata, Asclepias
    speciosa, Carex trifida, Geranium cinereum, Libertia peregrinans, Moraea huttonii en Tetrapanax papyrifer.

    In vroeg stadium
    Volgens Dehnen-Schmutz en Conroy bewijst hun onderzoek dat tuiniers kunnen worden ingezet om al in een vroeg stadium problematische exoten te signaleren. In een volgend onderzoek willen ze zich specifiek gaan richten op hoveniers, omdat die veel particuliere tuinen onderhouden. De hoveniers die de vragenlijst nu invulden, baseerden hun antwoorden veelal op hun eigen tuin en niet op de tuinen die zij van anderen in onderhoud hebben.

    Tetrapanax papyrifer werd genoemd als een lastige plant en is in Groot-Brittannië nog niet buiten de sierteelt aangetroffen. (Foto: Shutterstock)
    guest
    1 Reactie
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    vullings
    vullings
    5 jaren geleden

    Ja, mijn idee is dat tuiniers heel veel kunnen doen en laten en zo ga ik om met mijn lastigste exoot Geranium nodosum (waarschuw de buren in de straat). Verder is IVN Rijk van Nijmegen actief met “springbalsemien wegwieden”, ook nuttig, maar al met al is er weinig respons . Soms omdat mensen het niet weten, soms omdat ze sommige (exotische ) plantjes ook wel mooi vinden.
    Dus algemene bekendheid bij publiek kranten en dergelijke (het journaal!) nieuws is toch essentieel.
    Persoonlijk vind ik verder dat verkoop van exoten door wie dan ook verboden moet worden en dat er meer geld moet zijn voor toezicht op exoten dumpen in de natuur. Kortom: een plan van aanpak is nodig maar wie kan dat maken en uitvoering initiëren?