’Bij gemeenten staat groen in top vijf van bezuinigingen’

Branchevereniging VHG maakt zich zorgen over de investeringsbereidheid van gemeenten voor volgend jaar. „Groen staat in de top vijf van te bezuinigen items”, waarschuwde VHG-directeur Egbert Roozen nog maar eens tijdens de eerste sessie van Plantarium Digital Expo.

De eerste digitale sessie van Plantarium Digital Expo op 2 september kreeg de naam Green World Today mee en ging over economische ontwikkelingen in de groenbranche.

Roozen constateerde een aantal positieve ontwikkelingen maar maakte zich ook zorgen voor de lange termijn. Een positieve ontwikkeling noemde hij de belangstelling voor groen bij gemeenten. „Groen komt steeds vaker al in het begin van bouwplannen voor en is daarmee niet pas aan het eind van de keten in beeld.” Hij noemde Amsterdam en Arnhem voorbeelden van ambitieuze steden als het gaat om groenbeleid.

Ebert Roozen tijdens Plantarium Digital Expo: „Ik maak me zorgen voor de lange termijn.”

Maar hij uitte ook zijn zorg. „De ervaring leert dat in bij een crisis het in de eerste jaren goed blijft gaan met de groenbranche maar als de crisis langer duurt ook de groenbranche het moeilijk krijgt. Een waarschuwing is dan ook op z’n plaats”, aldus Roozen.
Hij zegt dat bij gemeenten groen in de top vijf staat van te bezuinigen items. Het vormde voor branchevereniging VHG al eerder aanleiding om richting gemeenten een brief te sturen waarin het belang van groen wordt onderstreept.

Zand in de ogen

Arne Bac, sectorspecialist Rabobank, waarschuwde eveneens. „We moeten ons geen zand in de ogen laten strooien. Dit jaar en ook volgend jaar wordt door overheden geïnvesteerd op basis van wat eerder is afgesproken. Wij krijgen echter ook signalen dat op langere termijn overheidsregelingen worden afgebouwd. De institutionele markt is nu nog goed op gang, maar het is de vraag hoe dat na volgend jaar gaat. Daarbij is in Nederland sprake van 9% economische krimp en in het Verenigd Koninkrijk van 11%. Ook zal de werkeloosheid op veel plekken toenemen.”

Onder leiding van gastvrouw Helma van der Louw (tweede van rechts) schoven Egbert Roozen (VHG, links), Brenda Horstra (Tuinbranche Nederland) en Jan Willem Griep (Plantarium, rechts) aan bij de eerste sessie van Plantarium Digital Expo. Arne Bac (Rabobank) was via een scherm op afstand te volgen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties