Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Bij Romberama zijn bedrijfsbezoeken een neventak geworden

  Bij Romberama zijn bedrijfsbezoeken een neventak geworden

  0

  Bedrijfsbezoeken zijn een aanzienlijke neventak geworden op Romberama. Het bedrijf in het Belgische Loenhout waar Raf Rombouts al 10 jaar de teelt van amaryllis combineert met die van rode bes. En of het nog niet genoeg is, heeft hij dit jaar ook wijnranken geplant.

  De rondleidingen nemen met name vader Bert en moeder Mai voor hun rekening. Bert vindt het contact met de mensen leuk en heeft met zijn jarenlange ervaring als teler ook wel iets boeiendst te vertellen.

  Bert Rombouts leidt groepen graag rond op het bedrijf van zijn zoon en voorheen zijn eigen bedrijf.

  Zeven jaar geleden

  De neventak vindt zijn oorsprong in 2012 en 2013. In deze jaren wordt het bedrijf gevraagd mee te doen aan een soort Belgische Kom in de Kas. De belangstelling is groot met in 2012 ruim 2.000 bezoekers en het jaar daarop over de 5.000. Daarna blijven verzoeken voor bedrijfsbezoeken en e-mails met aanvullende vragen binnenkomen. In bedrijfsbezoeken wordt een verdienmodel gezien voor de huisverkoop, zodat vanaf 2014 de handschoen zelf wordt opgenomen.

  Inmiddels is er ook fors in geïnvesteerd met een tropische binnentuin met vijver en vorig jaar nog een geheel nieuwe ontvangstruimte. Aan de jeugd is ook gedacht met een actief avontuurlijk leerplan. Scholieren van 16 tot 18 jaar met interesse in technische vakken kunnen proeven doen op de kwekerij, Echter, ook voor kleuters, scholieren en studenten is er veel te doen en te leren op de kwekerij.

  tropische binnentuin Romberama
  tropische binnentuin
  Jeugd kan Romberama op een avontuurlijke wijze beleven.

  Rijk verenigingsleven

  Het is voor Rombouts boven verwachting een succes met minimaal 100 bedrijfsbezoeken per jaar met uitschieters naar meer dan 150. „Er is een rijk verenigingsleven hier in België met vooral veel verenigingen van gepensioneerden die graag een leuke activiteit organiseren. Een bedrijfsbezoek aan Romberama blijkt daar onder te vallen. Maar ook plantliefhebbers hebben onze kwekerij ontdekt”, aldus Rombouts.

  Er worden echter ook duizenden amaryllissen gekweekt op Romberama. Hoe is te lezen in de bedrijfsreportage in het Vakblad voor de Bloemisterij van deze week of online.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar