‘Binnen twee weken schikking in rechtszaak Baas Plantenservice’

De curator van het failliete Baas Plantenservice en de advocaat van de voormalige bestuurders van de plantenexporteur, Van de Wijdeven cs verwachten binnen twee weken tot een schikking te komen. Dit was de uitkomst van het hoger beroep dat vandaag diende voor de rechtbank van Den Haag.

Bij de schikking wordt er onderhandeld over de resterende vordering die de curator op Van de Wijdeven cs heeft van circa 1,6 miljoen euro. Naar aanleiding van een eerdere rechtszaak tussen de twee partijen die in het voordeel van de curator werd beslist betaalden Van de Wijdeven cs al acht tot negen ton aan de boedel terug.

’Minimaal 50% wordt uitbetaald’

Curator Guus Berntsen gaf na afloop aan dat er nu in de boedel ongeveer 2 miljoen euro zit. Daar komt na de schikking geld bij. Bij de curator zijn voor 3,5 miljoen euro aan erkende vorderingen van kwekers binnengekomen. Berntsen zei te verwachten dat minimaal 50% van dit bedrag aan de kwekers wordt uitbetaald. Voor 1,3 miljoen euro aan vorderingen werd door de curator betwist. Deze kwekers krijgen waarschijnlijk geen geld. Overigens neemt een deskundige momenteel nog alle claims onder de loep, liet Berntsen weten.

Tijdens het hoger beroep, dat was aangespannen door Van de Wijdeven cs hielden de advocaten van Van de Wijdeven cs en de curator een pleidooi.  Dit ging onder meer over allerlei grote betalingen die Van de Wijdeven deed aan holdings waar hij en ander bestuurders en medewerkers van Baas Plantenservice eigenaar waren. Ook was er een dividenduitkering aan de aandeelhouders van Baas in 2013, een jaar waarin het 1,8 miljoen euro verlies leed.

Volgens de curator gebeurde dit in een periode waarin het bedrijf al wist dat het haar eigen faillissement zou aanvragen en werden schuldeisers ernstig benadeeld zijn.

’Opgeklopte kwekersclaims’

Volgens Van de Wijdeven was er nog weinig aan de hand en zat er geen faillissement in de lucht. Een deel van de betalingen werd bovendien uiteindelijk gedaan om een doorstart te maken met een ander concern, Baas Logistics, en was dit ook in het belang van crediteuren. Hij betwist ook de claims van kwekers. Zijn advocaat sprak over opgeklopte kwekersclaims.

In een eerdere zaak tussen de twee werd op 20 juli 2016 de curator van het failliete Baas Plantenservice op nagenoeg alle punten in het gelijk gesteld. Hierdoor besliste de rechter dat de voormalige bestuurders van Baas Plantenservice zo’n 2,5 miljoen euro aan de boedel van het failliete bedrijf terugbetalen. Dit bedrag was daarmee hoger dan de 2,1 miljoen euro die tijdens een voorlopig vonnis in mei 2016 werd uitgesproken. De rechtbank sprak van onrechtmatig handelen van Van de Wijdeven waarbij sprake is van samenspanning tussen de verschillende holdings waarvan Van de Wijdeven eigenaar was. Daarop tekende Van de Wijdeven cs beroep aan.

Hoogtijdagen
In de hoogtijdagen draaide Baas Plantenservice een omzet van 100 miljoen euro. De omzet werd met name gerealiseerd met de in- en verkoop van perkgoed, boomkwekerijproducten en kamerplanten. Handelaar Baas Plantenservice in Hazerswoude-Dorp ging in februari 2014 failliet nadat haar grootste – en zo ongeveer enige – klant Praktiker/Max Bahr omviel.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties