Binnenlopers

‘Ze staan er toch wat bleekjes bij, vind je niet? Het is of ze wel wat extra’s kunnen gebruiken.’ Dus ik kijken. En verhip, hij heeft gelijk.

Die partij twee banen verderop, die is net wat zwaarder. Net even wat voller van kleur. En hij ging nog even door. ‘Je ziet het ook aan de wortelkluit, ik zie toch veel oude wortels hier.’ En ook daar had hij weer gelijk, veel bruin, ook vers wit, maar toch.

Ik had er weer een. Zo’n binnenloper. Waarschijnlijk ooit eens gesproken op een beurs, in de tijd dat ik nog wel kaartjes meenam naar zulke gelegenheden. Had ik daar maar de ik-bel-jullie-wel-modus ingeschakeld. Maar goed, deze binnenloper leek toch wel ietsje anders. Goed voorbereid ook.

Bij binnenkomst wist hij mijn voornaam nog, maar wat opvallender was, ook de naam van mijn dochtertje. Beetje verbaasd antwoordde ik dat het daar ook prima mee ging en hup, voordat ik het wist, stonden we in de kas en ging hij pas echt los. En slim die gast! Woorden als huminezuren, fulvine, gechelateerde voeding en antagonistische werking kom ik hier niet elke dag tegen. Maar ze klinken wel lekker als je ze goed kan uitspreken.

Dermatologisch getest. Nog zo’n woord wat wel lekker bekt. Het hoort tegenwoordig standaard in elke shampooreclame. Pas na een paar jaar kwam ik erachter dat het betekent dat het bij sommige mensen op de huid is getest. Wat natuurlijk nog niks zegt over de uitkomst van die test. Ik krijg bijvoorbeeld nog steeds enorme jeuk van zulke moeilijke-woordenreclames.

‘Als ik deze partij zo zie, raad ik je echt aan huminezuur te gebruiken. Dat geeft die mineralen gedoseerd vrij’, ging de binnenloper vrolijk verder. Hij stelde voor een proefveldje aan te leggen. Helaas was het huminezuur alleen in grootverpakking te krijgen. Dubbel zuur dus. Terwijl ik over mijn armen begon te krabben, rekende ik uit dat het wel erg duur werd allemaal.

Ach, je moet wat proberen om verder te komen toch? Een proefveldje leg ik niet. Van het geld wat ik nu heb bespaard, ga ik lekker op vakantie. Wedden dat mijn plantjes daar uiteindelijk ook beter van gaan groeien?