Biologische siertelers beleven geslaagde bijeenkomst

Kennismaken en kennis uitwisselen stond centraal tijdens de bio-sierteeltdag en dat is goed gelukt, aldus de aanwezigen. Pure Organic organiseerde in samenwerking met Intratuin Amsterdam 14 januari de bijeenkomst.

Het was een gemengd gezelschap: bollenkwekers, bolbloemkwekers, snijbloementelers, kamerplantentelers, vasteplanten- en boomkwekers kwamen maandag 14 januari naar Amsterdam om met elkaar kennis te maken. Overeenkomst tussen de aanwezigen is dat zij biologisch gecertificeerd kweken of in omschakeling zijn. Ook waren er enkele kwekers aanwezig die momenteel overwegen om de overstap naar biologisch te maken.

Afzet lastig

Een aantal aanwezigen had een deel van zijn sortiment meegenomen om te tonen. Naast kennismaken was het de bedoeling dat er kennis werd uitgewisseld. Gediscussieerd werd er over bemesting, de inzet van plantversterkers, weerbare teelt en afzet. Met name op dat laatste thema ligt nog een grote uitdaging, zo werd maandag weer bevestigd. Duidelijk is dat de meerderheid van de biologische kwekers hun product niet verkopen dankzij het Eko-keurmerk. Een deel van de producten worden als ’gangbaar’ in de markt gezet. „Omdat de vraag naar bio er niet lijkt te zijn, of in ieder geval de bereidheid om daarvoor te betalen”, aldus kwekers.

„In Duitsland zeggen ze dat er in Nederlandse geen biologische kwekers zijn”, aldus Klaus Umbach van Bioland Gärtnerei Umbach uit Heilbron. De onbekendheid van het Nederlandse biologische keurmerk Eko speelt kwekers mogelijk parten om vraag uit de buitenlandse markt te krijgen. Overigens loopt het op de buitenlandse markt ook nog niet storm in de vraag naar biologisch. Maar de vraag begint wel te komen, zo blijkt op te maken uit de buitenlandse delegatie die ’s middags aanwezig was op de bijeenkomst. Biologische kwekers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië bezochten de bijeenkomst in combinatie met een bezoek aan twee Nederlandse biologische kwekerijen.

Geslaagde editie

De organisatie kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. „Het was voor de aanwezigen mogelijk om in een informele sfeer kennis met elkaar te maken en elkaar uitgebreid te spreken en daarnaast was het goed om een inhoudelijke discussie te hebben over vakinhoudelijke onderwerpen met een internationaal gezelschap”, aldus Julian Langelaan, voorzitter van Pure-Organic en eigenaar van kwekerij Op Beemster Klei.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties