Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Biologische telers in hun sas met handelsplatform Bee-O

  Biologische telers in hun sas met handelsplatform Bee-O

  0

  Oprichting van Bee-O, een handelsplatform voor biologische bloemen en planten, is volgens biologische zomerbloementeler Julian Langelaan goed getimed: „Dit initiatief is al wat langer in ontwikkeling. Ik weet dat de initiatiefnemers zich al langer oriënteerden. Er zit nu weer wat momentum in de vraag naar biologische bloemen en planten.” De tijd lijkt namelijk rijper voor biologische sierteeltproducten, werd inderdaad eerder geconcludeerd in de Bloemisterij.

  Bee-O is het eerste handelsplatform dat fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten mogelijk maakt binnen de veiling. Door een goede samenwerking met de biologische kwekers in Nederland en enkele sponsoren uit de sierteeltsector is het vanaf 2 december mogelijk voor elke bloemist in de wereld op fustniveau biologische bloemen en planten af te nemen via de groothandel en exporteur.

  Te vroeg

  De initiatiefnemers van Bee-O waren begin november op het Bionext-congres, de Nederlandse ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, aanwezig waar de vraag centraal stond hoe de biologische sierteelt zich het beste kan organiseren om de afzet te bevorderen. Een mooier podium om het idee te lanceren was er bijna niet; bijna alle belanghebbenden waren immers bij elkaar. Geeft ook mede-initiatiefnemer Arnold Wittkamp toe: „Het was echter net iets te vroeg. Het ligt namelijk altijd gevoelig als er een nieuwe tussenschakel in de keten ontstaat.”

  Bee-O lijkt wel een beetje op het gelanceerde idee tijdens het congres van bloemen- en groothandel Bab Star die aanbood om een digitaal platform (webshop) voor de gehele biologische sierteeltketen te beginnen. Dit soort verhalen van groothandel of exporteur heeft Wittkamp eerder gehoord, maar die stranden meestal omdat beloften niet waar worden gemaakt en concullega’s uit de handel niet aansluiten. Ook Bee-O moet zich nog waarmaken, maar door de iets onafhankelijkere positie acht Wittkamp dit initiatief toch kansrijker.

  Zeker welkom

  Bionext,, de Nederlandse ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, is sinds kort op de hoogte van het initiatief Bee-O. Het is niet het brede digitale platform voor vraag en aanbod waar tijdens een recent sierteeltbijeenkomst om gevraagd is. Dat heeft betrekking op alle sierteeltproducten inclusief vaste planten en bomen. Maar zeker niet minder welkom, aldus Maaike Raaijmakers, projectleider kennis & innovatie bij Bionext. Of dit het initiatief is waar de sector behoefte aan heeft, moet volgens haar nog blijken. Daarvoor is het ook een pilot.

  Elk initiatief dat biologische bloemen en planten beter zichtbaar en vindbaar maakt, is ook wat betreft biologische bloementeler Liesbeth Schellekens welkom. Of alleen Bee-O de in- en verkoop van biologische bloemen en planten moet gaan verzorgen om de kans op verdere groei van het biologisch segment te vergroten, weet ze niet. „Misschien is het beter dat er meerdere partijen zijn die vraag en aanbod van biobloemen verbinden. Vraag is ook of en hoe de veilingen het biologisch segment gaan oppakken”, ventileert Schellekens.

  Het gehele artikel over Bee-O lees je hier in het digitale magazine van de Bloemisterij.

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar