‘Blijf inzetten op kennis en innovatie’

Voor boomteeltregio Boskoop zijn kennis en innovatie de belangrijkste punten om de komende jaren op in te zetten. Dat zei Kees van Velzen, voorzitter van Greenport Regio Boskoop, woensdag bij de afsluiting van het project Kennis & Innovatie Impuls.

„Boskoop moet een IDC krijgen”, stelde Van Velzen. Greenport Regio Boskoop maakt zich sterk voor zo’n Innovatie- en Demonstratie Centrum. „We gaan hiervoor lobbyen bij overheden, onder andere bij het nieuwe provinciale bestuur van Zuid-Holland.”

Investeren in kennis en innovatie is volgens Van Velzen nog belangrijker dan investeren in infrastructuur. „Maar we moeten wel samen investeren. Ik geloof echt in een moderne vorm van coöperatie voor Boskoop. Alleen kun je niets, met twee kun je meer, en samenwerken met nog meer ondernemers is nog beter.”

’Over vijf tot tien jaar flink veranderd’

Van Velzen voorspelde dat de Boskoopse sector over vijf tot tien jaar flink veranderd is, onder andere door de gezamenlijke inzet van mechanisatie en robotisering. „Ik denk dat ik over tien jaar gelijk heb. Kijk maar eens wat er nu al gaande is.”

De voorzitter haalde een krantenartikel aan waarin stond dat ’het niets meer met Boskoop wordt omdat de grond er zo duur is’. „Goed, onze grond kost dan wat meer dan in andere regio’s. Een BMW kost ook wat meer dan andere auto’s, maar die is wel de beste van Europa. Die mentaliteit hebben we in Boskoop nodig. We moeten onze zaken juist uitnutten.”